torsdag 4 juni 2015

Nutellaglasstårta


Bakgrund och tankar

Den som väntar på något gott väntar aldrig för längre. Nu kom jag mig äntligen för att berätta för er om den andra tårtan som jag gjorde till 3-åringens kalas. Bättre sent än aldrig som man brukar säga.

Det här receptet fick jag av en kollega på jobbet. Hon pratade om hur enkelt och gott det var och jag bad att hon skulle ta med receptet så att jag fick testa det. Vid det här laget har jag gjort glasstårtan 3 gånger. Jag gillar den lika mycket varje gång för att den är snabb och enkel att göra och den brukar vara uppskattad av de som blir bjudna på den. Är man några stycken på ett kalas tar den snabbt slut.

Ingredienser

Marängbottnar
Ägg
Socker
Vispgrädde
Nutella

Så här gör du
  1. Ta 4 ägg och separera gulorna från vitorna i varsin bunke.
  2. Vispa vitorna tillsammans med 0,5-1 msk socker till ett fast skum. Gör försiktigt testet att vända bunken uppochner. Om skummet stannar kvar i bunken är det tillräckligt vispat.
  3. Vispa gulorna med 0,5-1 msk socker tills de är luftiga.
  4. Vispa 5 dl vispgrädde i en egen bunke.
  5. Lägg en marängbotten i en form med löstagbar kant. Krossa den andra marängbotten. När man köper färdiga marängbottnar brukar man få två stycken. Jag brukar krossa den andra marängbotten i påsen där marängerna låg i förpackningen så blir det inte smuligt utanför påsen.
  6. Vänd varsamt ihop äggvisp (vitor och gulor), grädden och den krossade marängen tills det är väl blandat. Var försiktig så att du inte vispar ur fluffet.
  7. Ringla ner en burk Nutella (vanlig storlek) så att smeten blir tigrerad. Jag brukar röra ner Nutellan försiktigt. Ju mer du rör ihop, desto mindre tigrerad blir smeten. Man kan värma Nutellan lite i mikron så att den blir mer rinnig om man vill.
  8. Fyll smeten över hela marängbotten i formen med löstagbar kant.
  9. Frys glasstårtan i minst 4 timmar. Ta fram glasstårtan en liten stund innan du vill servera den. 10 minuter kanske?
Resultat

Jag har testat att göra den här glasstårtan med vanlig vispgrädde och med laktosfri vispgrädde. Det går bra vilket som och smakar lika gott oavsett.

När jag gjorde den första gången använde jag 1 msk socker, andra gången 2/3 msk socker och sista gången 0,5 msk socker. Med tanke på Nutellan och marängen tycker jag inte att det behövs mer än 0,5 msk socker per äggvisp, men det är ju en smaksak. Kanske kan man ha ändå mindre mängd?

Min nästa plan är att testa att göra den som glass och inte som tårta, det vill säga utan marängbottnarna. Funderar på att smaksätta med dulche de leche och hackade nötter. Har dock inte bestämt vilken sorts nötter jag vill använda.

Lycka till!
/Mamman i köket

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Skriv även om du har testat rätten, vad du tyckte och om du testade nån ny variant. Tack för ditt deltagande på den här bloggen!