onsdag 25 mars 2015

Klassiska våfflor

Bakgrund och tankar

Egentligen gillar jag tunna pannkakor mer än våfflor och jag väljer hellre det om jag blir tillfrågad, men en dag som denna går det ju inte att äta vanliga pannkakor. Idag är det liksom bara en sak som gäller och det var inga problem att välja vad vi skulle äta till kvällsmat. Det blev våfflor såklart på Våffeldagen! Som vanligt när jag ska "go back to basics" vänder jag mig till Rutiga Kokboken. Min räddare i nöden vad gäller grundrecept. För av någon anledning kan jag aldrig komma ihåg måtten som gäller vare sig när jag gör pannkakor eller våfflor. Sen blir det ju lätt så att jag lägger till lite själv och inte följer receptet slaviskt, som idag. Även om jag nästan helt har utgått från receptet.

Det roliga med våfflor är att man kan göra dem matiga också, beroende på vad man väljer att ha på. Idag, på våffeldagen, kör vi klassiskt. Men hos en före detta kollega en gång bjöd hon på våfflor med ruccolasallad, smaksatt tonfisk och creme fraiche om jag inte minns helt fel. Tror även att det var lite balsamvinäger på salladsbladen. Det var i vilket fall som helst mycket gott!

Ingredienser

Smör 
Ägg
Mjölk
Mjöl
Vanillinsocker
Salt

Så här gjorde jag
  1. Smält 50 g smör. Jag gjorde det i mikron. Låt smöret svalna.
  2. Vispa ihop 3 ägg (enligt receptet skulle det vara 2).
  3. Vispa i 3 dl mjölk.
  4. Vispa i 5 dl mjöl tills smeten är slät.
  5. Vispa i (3-) 4 dl mjölk, det smälta smöret och 2 krm salt i smeten. Jag hade även i en aning vanillinsocker, vilket gör att dom är lite godare även när dom har kallnat, utifall att det blir några över. Nu är smeten klar.
  6. Värm våffeljärnet och börja göra våfflor för fulla muggar när järnet är varmt! Servera som vi med vispad grädde och sylt, eller helt efter eget huvud. Låt fantasin flöda! Vi har även lite knäckebröd till som man kan knapra på när man väntar på nästa våffla.
Resultat

Jag tror inte att det extra ägget egentligen hade behövts, eller vanillinsockret heller för den delen. Speciellt inte när man serverar med de tillbehör som vi gjorde. Sen orkade jag såklart inte vänta på att det smälta smöret skulle svalna helt, så smeten blev lite klumpig, men det smälte i det varma våffeljärnet. Gott blev det dock! Jag orkade inte så mycket bara. Det blir liksom för mycket fett efter en stund. Det blev flera stycken våfflor över och dom är säkert godare med lite vanillinsocker i. Får trösta mig med det.

Pappan i köket brukar äta upp våfflorna som blir över. Han brukar dela dem och stoppa dem i brödrosten, så får de tillbaka sin krispighet. Sen kan man ju ha lite vad man vill på. Varför inte lite Nutella kanske? Eller en matigare variant som den som tidigare nämnts.

Nej, nu måste jag skynda iväg till min kör! Mycket att göra på onsdagar och våfflor är inte direkt någon snabbmat. Det är bara snabbt gjort att göra själva smeten.

Lycka till!
/Mamman i köket

tisdag 24 mars 2015

Skinkstek med rotfrukter i ugn


Bakgrund och tankar

Vi köpte en skinkstek i helgen som vi la i kylen med tanke på att jag skulle tillaga en köttgryta i början av veckan. Men så har vi ätit mycket grytor de senaste dagarna, så jag kände att jag ville göra något annat med den där skinksteken.

Kom på att vi har stekpåsar här hemma. Vi brukar alltid ha stekpåsar för 2,5 och 5 kg. Oftast använder vi dock påsarna för 2,5 kg, de brukar vara lagom. Så också denna gång. Jag är inte så haj på varma såser, så det blev att jag gjorde en kall sås till, med det som vi hade hemma. Enkel tillagning, ganska snabba förberedelser, men ugnstiden var desto längre. Jag har inte måttat upp någonting, utan kört på känsla och ögonmått. Anpassa efter hur mycket du ska göra så blir det säkert bra. När det kommer till den kalla såsen så gäller det att smaka av så du får en smak som du gillar. En sån här sås kan man ju ha i lite vad som helst i. Jag brukar försöka göra lite olika varianter av den för att variera mig.

Ingredienser

Skinkstek
Kött
Lite vatten
Salt, peppar

Rotfrukter i ugn
Potatis
Morötter
Gul lök
Olja
Salt, peppar, oregano

Kall sås
Turkiskt yoghurt
Gul och röd lök
Sweet chili
Senap
Tomatpuré
Salt, peppar, oregano

Så här gjorde jag
  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Steken: Skölj steken och trimma bort det värsta fettet som går att nå på utsidan. Krydda enligt smak och tycke på båda sidor om steken och tryck in kryddorna lite. Jag använde Larrys Kryddsalt istället för vanligt salt på köttet. Stoppa köttet i påsen enligt anvisningar, häll i lite vatten, ca 1 msk, Stäng ordentligt med påsförslutaren. Lägg steken i en ugnsfast form och klipp av det övre hörnet enligt anvisningarna på förpackningen med stekpåsar, så att ångan som bildas i påsen i ugnen kan komma ut. Ställ in i nedre delen av ugnen så att stekpåsen inte nuddar värmeslingorna i ugnens tak, för då smälter påsen.
  3. Rotfrukterna: Skala (eget val) och skär valfria rotfrukter (vi hade potatis och morötter hemma) i valfri form plus gul lök. Det är även gott att ha i hela vitlöksklyftor, men det hade inte jag idag. Lägg rotfrukterna i en ugnsfast form som får plats bredvid formen med steken. Krydda rotfrukterna och ringla över olja. Blanda runt så att kryddorna och oljan sprider sig. Ställ in i ugnen bredvid köttet. Rör om någon gång under tiden rotfrukterna står i ugnen så att dom vänds.
  4. Den kalla såsen: Häll upp Turkisk yoghurt i valfri skål så att det blir en lagom mängd. Hacka gul och röd lök. Jag hade ca 1/2 av varje kvar av olika påbörjade lökar, men använd mängd efter smak och tycke. Ha i lite tomatpuré och lite senap, med betoning på lite. Jag använde Skånsk, grovkornig, stark senap, men det går bra med det du har hemma. Häll i lite sweet chili. Krydda med salt, peppar och oregano efter smak. Blanda allt ordentligt. Se till att smaka av så att du tycker såsen är god.
  5. Ta ut steken och potatisen när de är klara. Jag hade steken inne i ugnen i drygt 1 timme och rotfrukterna i ca 45 minuter. Känn efter med en potatissticka när rotfrukterna är klara. Servera med en god sallad.
Resultat

Det blev en god måltid som kändes lite lyxig en vanlig tisdag. Jag tycker den kalla såsen blev riktigt lyckad idag och det är den jag är mest nöjd med. Pappan i köket tyckte att kombinationen/helheten av måltiden var toppen. Nästan 3-åringen åt med mycket god aptit, trots att klockan var närmare läggdags och han var trött. Det tycker jag är bra betyg.

Nästa gång kommer jag nog att bryna ytan på steken innan jag stoppar den i stekpåsen. Sen hade jag kunnat tänka mig att ha köttet i ugnen under ändå längre tid, men den tiden hade jag inte riktigt idag.

Vill man kan man marinera köttet innan det åker in i stekpåsen, eller göra en marinad och hälla in den i påsen med köttet och blanda runt så smakerna sprids. Det behöver ju inte vara just en stek man gör i påsen heller, det går ju att stoppa in vilket köttbit som helst som man vill äta. Vi har genom åren testat stekpåsarna till både det ena och andra.

Lycka till!
/Mamman i köket

måndag 23 mars 2015

Bra för magen chokladmousse


Bakgrund och tankar

Det här är ett recept på chokladmousse för ca 8 pers som förutom att vara gott dessutom är bra för magen! Receptet är enkelt och går snabbt att göra. Mängden på ingredienserna är ca-mått.

Ingredienser

8 dl kokosmjölk
Två nypor salt
8 msk kakao
6 avokado
4-6 tsk lönnsirap
1-2 msk florsocker
1 dl socker

Så här gjorde jag
  1. Blanda ingredienserna i en matberedare till en slät smet.
  2. Låt vila i kyl någon timme eller över natten.
  3. Spritsa i en skål eller ett glas.
  4. Servera med blåbär, hallon och granatäpple.
Resultat

Vill man kan man spä på receptet med mer socker. Tips är att smaka av smeten och se om man tycker det behövs. Sen går det ju alltid att använda andra bär och frukter till, det man tycker om eller har hemma.

/Anna 

lördag 21 mars 2015

Grönsaksmedaljonger

Några ord från Mamman i köket

När jag såg den här bilden så tyckte jag att grönsaksmedaljongerna såg så goda ut att jag bad Mikaela skriva ihop receptet och maila det till mig så att det kunde få vara med på bloggen. Det här receptet är någonting som jag själv kommer att prova på i framtiden. När jag läser det så tycker jag dessutom att det ser enkelt ut, vilket passar mig perfekt. Inte alls dumt vid bjudningar kan jag tänka!

Nu lämnar jag över ordet till Mikaela.
/Mamman i köket

Bakgrund och tankar

Jag åt grönsaksmedaljonger på IKEA häromdagen och ville göra något liknande. Så som jag gjorde dem blir de väldigt kalorifattiga. De passar bra till både lax, kyckling och kött.

Ingredienser

Mjölk
Ägg
Vitkål
Broccoli
Blomkål
Morötter
Salt, peppar

Så här gjorde jag
  1. Koka grönsakerna (150g vitkål, 200g broccoli, 200g blomkål och 150g morötter).
  2. Mosa grönsakerna grovt.
  3. Tillägg 1/2 dl mjölk och 2 ägg.
  4. Salta och peppra efter smak.
  5. Forma röran till bakelser, ca 2-3 cm höga och ca 5 cm i diameter. Alternativt smöra/olja en muffinsplåt och lägg upp röran i formarna.
  6. Grädda på ca 200 grader tills de är fasta och gyllenbruna.
Resultat

Det här var första gången jag gjorde grönsaksmedaljonger. I receptet ovan sänkte jag andelen mjölk från 1 dl till 1/2 dl eftersom mina grönsaksmedaljonger blev lite blöta. De påminde lite om pajfyllning tyckte jag. Nästa gång ska jag nog krydda lite mer också. Om man vill kan man även ha i potatis, det finns det i IKEAs grönsaksmedaljonger.

/Mikaela

fredag 20 mars 2015

Rotfruktspuré


Bakgrund och tankar

Sist vi handlade mat hittade jag en ekologisk kålrot till bra pris. Det första jag tänkte på då var att nu kan jag testa att tillaga rotmos, det har jag aldrig gjort förut. Idag slog jag upp recept för rotmos i Rutiga Kokboken och började plocka fram ingredienser. Sen insåg jag att jag har gjort slut på potatisen när jag tillagade köttgrytan häromdagen. En ganska viktig ingrediens känns det som i just rotmos. Det var bara att plocka undan grejerna och tänka om. Hittade istället ett recept på rotfruktspuré i ICA Handla-appen.

Ja, det var mer i receptet också, nån korvblandning med äpple och ruccola, men vi höll det enkelt idag. Hade ett öppnat paket grillkorv i frysen som pappan i köket skar till, kryddade extra och stekte. Men man måste ju inte välja den tråkigaste korven, det går ju att ha nästan vad som helst till, som man har hemma och är sugen på, kött, vegetariskt eller fisk.

Ingredienser

Rotfrukter (ex. morot, palsternacka, kålrot och rotselleri)
Mjölk
Vitvinsvinäger/citron
Salt, svartpeppar

Så här gjorde jag
  1. Skär ca 1 kg rotfrukter i mindre bitar och koka dem i 3,5 dl mjölk på svag värme i cirka 15-20 minuter. Rör om då och då. Jag hade morot, palsternacka och kålrot hemma så det blev precis strax under 1 kg.
  2. När rotfrukterna är mjuka mixar du dem med mjölken. Använd en stavmixer eller matberedare och mixa tills det har blivit en fin puré. Det kan ta lite tid, framförallt med en stavmixer som den som jag använde idag (de där morötterna var envisa). Ge inte upp!
  3. Krydda rotfruktspurén med salt, peppar och 1/2 tsk vitvinsvinäger. Smaka av. Nu var det ju så att vi inte hade vitvinsvinäger hemma, för den hade nyligen tagit slut, vilket jag hade glömt bort. Sänder ett tack till Kicki och det inlägg som hon skrev 2011; Så här kan du ersätta basförrådsingredienser. Mycket bra tips till den oerfarne. Tog därför citron istället, vilket jag hade i en sån liten, citronformad flaska i kylen. Smakade av med kryddor och citron tills jag tyckte att det blev bra. Använde Herbamare Örtsalt idag igen. Goa grejer!
  4. Serverade som sagt med stekt, tråkig korv som vi behövde bli av med och en god, krispig sallad.
Resultat

Snabb och enkel var matlagningen idag - just my kind of cooking! Plus att hela familjen hjälptes åt. Det blir trångt i köket, men också roligare!

Jag gillade rotfruktspurén och kommer att göra den fler gånger. Måste dock testa att göra den med vitvinsvinäger för att kolla vad grejen är med det. Nästa gång kommer jag att ha något roligare till också, åtminstone en lite roligare korv än grillkorv, om det nu prompt måste vara korv. Men jag och pappan i köket är ju inte direkt några korvfantaster, så förmodligen blir det något helt annat till. Hela familjen gillade faktiskt rotfruktspurén. Den blev krämig och lite söt i smaken och den hade en härligt, frisk, orange färg från morötterna.

Reflektion och tips

En liten reflektion. Sedan jag startade den här bloggen märker jag att jag kollar mer på recept och vill variera mig. Ni som läser detta får mig att vilja prova på och laga sånt som jag aldrig har gjort förut, så tack för det! Det blir betydligt roligare kvällsmat för familjen då! Och dessutom blir det roligare för mig när jag lagar maten!

Imorgon kommer bloggens första gästinlägg. Jag ser verkligen fram emot det! Håll utkik!

Lycka till!
/Mamman i köket

onsdag 18 mars 2015

Pasta med pestosås


Bakgrund och tankar

När jag har kort om tid för matlagningen så blir det lätt att jag lagar till någon enkel pastasås och kokar pasta till. Då kan jag slänga i lite av det huset bjuder, jag kollar vad som finns och utgår från det. Jag försöker välja sånt som behöver ätas upp. Ofta har jag i pesto i såsen, för att jag verkligen gillar pesto, men sen blir det en massa annat också. Ibland blir såserna vegetariska, ibland har jag i skivor av någon kryddig korv, strimlad påläggsskinka eller stekt bacon i mindre bitar. Idag blev det vegetariskt och jag hade i färskost med smak av vitlök och örter. Anledning: jag köpte opastöriserad ost av misstag sist jag handlade. Den kan jag inte äta som den är för tillfället, men i matlagning, eller om det bubblar som min barnmorska säger, då går det bra.

Ingredienser

Pasta
Gul lök
Champinjoner
Grädde
Färskost, smak vitlök och örter
Pesto
Purjolök
Svartpeppar, salt, oregano

Så här gjorde jag
  1. Sätt igång pastavattnet så att det kokar upp medan du tillagar såsen. Jag brukar ta lite vatten i en pastakastrull och koka upp samtidigt som jag kokar upp en full kanna vatten i vattenkokaren. Det kokande vattnet häller jag sedan i kastrullen och då har oftast vattnet i kastrullen redan hunnit koka upp. Det sparar tid och energi.
  2. Skala och skär en gul lök i lite större bitar. Fräs löken i smör eller olja. Idag blev det olja för min del.
  3. Skölj och dela champinjonerna i valfri form, eller strunta i att dela dem. Släng ner champinjonerna i stekpannan tillsammans med löken en stund. Du kan skölja och skära purjolöken i valfri form nu också när du ändå håller på och skära, men låt den sedan vänta tills på slutet.
  4. Häll på grädden, lägg i färskosten och pesto i valfri mängd (jag gillar mycket pesto). Låt ingredienserna koka ihop.
  5. Någon gång här kokar vattnet och du kan lägga i pastan i det kokande vattnet. Koka enligt anvisningarna på förpackningen. Jag brukar gilla när det är lite al dente, så därför väljer jag alltid det kortare antalet minuter när det anges från/till på förpackningen.
  6. Krydda med svartpeppar, salt och oregano - eller andra kryddor du gillar. Det är viktigt att smaka av under tillagningen så att man kan anpassa kryddningen efter vad man gillar. Idag använde jag Herbamare Örtsalt istället för vanligt salt.
  7. När pastan har ett par minuter kvar har du i i purjolöken och låter den koka in med såsen en liten stund. Jag gillar när även purjolöken är lite al dente, så jag låter den inte koka in för länge.
  8. När pastan har kokat klart häller du av vattnet och blandar ihop den färdiga pastasåsen med pastan. Vi gillar att göra på detta sätt för att såsen då fördelar sig jämt med all pasta.
Resultat

Jag har inte direkt angett någon mängd i detta recept och det beror på att jag utgår från vad som finns och går på ögonmått och känsla. Det beror ju också på hur många personer som ska äta och om det ska räcka till exempelvis morgondagens matlådor eller inte. Jag säger bara kör på och måtta lite efter vad som känns bra, men A och O är att smaka av, smaka av, smaka av, så du vet att du gillar det.

Jag var lite osäker på om det skulle bli bra med färskosten. Det hade jag inte behövt oroa mig för. Färskosten gav en fin krämighet till såsen som jag verkligen gillade. Det jag hade kunnat hoppa över just idag är purjolöken, för den förtog lite av krämigheten i såsen när den väl kom i. Hade jag bara haft grädde i till exempel, så tror jag att jag hade känt annorlunda kring detta.

Det härliga med en sån här pastasås är att man verkligen kan experimentera och ha i lite vad som helst. En pastasås går att variera i oändlighet. Jag gillar att äta sån här typ av mat och jag gillar att det är snabbt och enkelt att tillaga. Maken är lite trött på pasta och pastasås, för det blir ändå relativt ofta som jag lagar till någon variant. Men, han får helt enkelt leva med det. Nästan 3-åringen gillar pasta, fast hade nog gärna hoppat över purjolöken eftersom han brukar ha svårt att äta den. Men, han äter ändå med god aptit det som bjuds. Här lagas ingen specialmat bara till honom. Han äter det vi äter.

Och nu ska jag, säkert enligt många, häda lite. Jag personligen har dock inga problem med detta. Vill man är det bara att ha på lite ketchup också. Det kan piffa till smaken på såsen lite till.

tisdag 17 mars 2015

Skala kiwi med sked

Jag gillar kiwi och i perioder blir det en hel del kiwi som äts här hemma. I vanliga fall brukar jag skala dem med en fruktkniv, men efter att ha sett en delad länk på facebook har jag testat att skala kiwi med en sked. Jag måste säga att det var otroligt enkelt, snabbt och smidigt! Fast tipset som kommer i slutet av videon om att äta kiwi med skalet på ställer jag mig något skeptisk till. Jag fortsätter nog att skala min kiwi jag. Numera med sked istället för kniv.

/Mamman i köket

måndag 16 mars 2015

Köttgryta


Bakgrund och tankar

I helgen när jag handlade mat inför den kommande veckan hittade jag svenskt fläskkött till ett bra pris, en bit bog har jag för mig att det var. Tänkte: jag köper det och gör en köttgryta på det inom de närmaste dagarna. Det är någonting som jag inte gör så ofta, för att jag inte är direkt världsbäst på det, men som ändå brukar bli ganska gott. Övning ger färdighet heter det ju och det är just vad jag behöver, övning.

Nu måste man ju inte köpa just den typen av kött som jag köpte om man inte vill och det går ju att köpa färdiga grytbitar också. Personligen så föredrar jag dock att skära mina egna grytbitar från en hel bit kött, eftersom jag tycker att köttet brukar vara finare när det köps i hel bit.

Här har jag inte följt något recept, utan bara kört på känsla.

Ingredienser

Smör
Gul lök
Kött i hel bit/grytbitar
Morötter
Lagerblad
Köttbuljong
Redning
Grädde
Peppar

Så här gjorde jag
  1. Trimma köttet från fett och skär det i grytbitar av valfri storlek. Jag trimmar köttet kontinuerligt under tiden jag skär grytbitarna också, för jag gillar inte när det är fett på grytbitarna. Lite fett kvar på köttet gör ingenting, för det kokar bort om det får koka tillräckligt länge, men stora, slamsiga fettbitar klarar jag inte av.
  2. Skär 1 gul lök i bitar och fräs i smör i en kastrull eller liknande av lite större modell.
  3. Lägg i grytbitarna och låt dem fräsa tillsammans med löken.
  4. Gör en redning på exempelvis vatten och mjöl och häll ner bland köttbitarna.
  5. Lägg i bitar från ett par skalade morötter, köttbuljongtärningen och några lagerblad. Du kan även ha i andra saker här, exempelvis lite tomatpuré, äppelbitar eller, ja, vad du känner för som ger smak åt grytan. Jag brukar ha i hela svart- och vitpepparkorn också, men det glömde jag idag, så det fick bli lite grovmalen svartpeppar efter en stund istället. Låt sedan grytan puttra under lock på medellåg värme. Jag har filosofin, ju längre grytan får stå och puttra, desto godare blir den.
  6. Under tiden hinner du skala (om du nu gör sånt) och koka potatis, samt skära en valfri sallad.
  7. När potatisen nästan är klar häller du i lite grädde i grytan. Ta i en sån mängd att du tror att såsen faktiskt räcker till hela middagen, utan att man behöver snåla med den. Låt grädden koka in i grytan en liten stund. Smaka av med kryddor tills smaken är till belåtenhet. Jag brukar hålla mig till baskryddorna peppar och salt framförallt, men oftast tycker jag inte att det behövs några direkta kryddor i det här stadiet. Plocka bort eventuella bitar som du inte vill ha kvar i grytan, exempelvis lagerbladen. Jag brukar kunna låta allt ligga kvar och sen plockar jag bort det när jag upptäcker det i själva maten.
  8. Färgsätt grytan med Colorit soya tills du tycker att såsen har en aptitlig, brun färg.
  9. Servera med den kokta potatisen och salladen.
Resultat

Jag är ganska nöjd med resultatet och nästan 3-åringen gillade det. Det var gott med lite riktig husmanskost, men jag får ändå inte helt till smakerna såsom jag minns dem från min barndoms köttgrytor som jag bjöds på ibland under uppväxten. Det jag vill tänka på inför nästa gång är att ta mer mjöl i redningen så att såsen håller sig lite tjockare även efter att grädden har tillsatts. Jag ska använda hela pepparkorn också och kanske ha i lite tomatpuré. Äpple i bitar är heller inte helt dumt att ha i. Jag ska nog inte göra grytan på en vardag heller, för jag kände sån tidspress. Maten blev sen idag också tack vare en grej på jobbet som innebar att jag slutade 1 timme senare än planerat. Det är inte kul när man känner att tiden inte riktigt räcker till för att tillaga grytan med dem omsorg som var planerad.

Lycka till!
/Mamman i köket

lördag 14 mars 2015

Taco- och fetaostpaj med rostade körsbärstomater


Bakgrund och tankar

Igår fick vi hembakade pitabröd av svärmor. Då gjorde vi tacofärs och skar sallad till. Pitabröden var ganska små, så det gick inte åt så mycket tacofärs. Vi hade nog ungefär hälften kvar och en del gul lök också. Så var det dags att laga mat idag igen...

Jag bestämde mig för att inspireras av återbruk. Jag ville göra nånting av tacofärsen och tänkte att det får bli en tacopaj av något slag. Letade lite i ICA Handla-appen och hittade tre recept som jag slog ihop och anpassade efter det vi hade hemma.

Ingredienser

Pajdeg
Mjöl
Kallt smör
Vatten

Fyllning
Köttfärs
Gul lök
Vitlök
Tacokrydda
Spenat
Fetaost
Olja

Äggstanning
Ägg
Mjölk
Grädde
Riven ost
Salt

Rostade körsbärstomater
Körsbärstomater
Olja
Salt
Peppar
Timjan (egentligen rosmarin)

Så här gjorde jag
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Pajdeg: Mixa 3 dl mjöl med ca 125 g kallt smör, skuret i små kuber, tills det är finfördelat. Jag använde vetemjöl, men jag tänker att man kan blanda i någon annan mjölsort om man känner för det. Häll i 3 msk kallt vatten. Blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut i pajformen så att det blir ganska jämt och degen går upp på kanterna. Nagga pajskalet med en gaffel och ställ i kylen en stund, det hjälper mot att kanterna krymper i ugnen. Lite senare förgräddar du pajskalet i ugnen i 10 minuter.
  3. Fyllning: Hacka 1 gul lök och 1 vitlöksklyfta och bryn i olja några minuter. Stek köttfärsen i löken och ha sedan i en påse tacokrydda. Just den biten med köttfärsen hoppade jag över, eftersom min tacofärs redan var färdig. Jag stekte bara på den lite. Blanda ner spenat och ca 2/3 paket smulad fetaost. Enligt receptet ska det vara babyspenat, men vi hade fryst, hackad spenat hemma. Den hade jag i förväg tinat i mikron och sedan tryckt ut och hällt av så mycket vatten som möjligt från. Blanda ihop allting i stekpannan och ta åt sidan.
  4. Äggstanning: Vispa ihop 3 ägg, 2 dl mjölk, 1 dl grädde och 1/2 tsk salt. Blanda i 3 dl riven ost.
  5. Fördela fyllningen i pajskalet. Häll över äggstanningen.
  6. Ställ in pajen i den nedre delen av ugnen i ca 30 minuter tills den har fått en fin färg.
  7. Rostade körsbärstomater: Lägg tomaterna i en mindre, ugnssäker form med bakplåtspapper under. Ringla över olivolja. Krydda med salt, peppar och timjan. Enligt receptet ska det vara färsk rosmarin, men jag tänkte använda torkad. Nu hittade jag inte den kryddburken, så det fick bli timjan istället. Blanda runt. Ställ in i ugnen tillsammans med pajen när det är ca 20 minuter kvar av tiden.
  8. När pajen är klar smular du resten av fetaosten över pajen och dekorerar med de rostade körsbärstomaterna. Servera med en god sallad enligt tycke och smak.
Resultat

Nästan 3-åringens reaktion: m mm mmm. Det är alltid en bra respons. Pappan i köket tyckte också det var gott. Jag tycker att detta är lite i stil med gruppen Återbruka mera på facebook. Man tar nånting gammalt och gör om det till nånting nytt. I det här fallet förvandlas vanlig, inte särskilt spännande tacofärs till en lyxig måltid som jag utan problem hade kunnat bjuda gäster på. Enligt mig blev det hela mycket lyckat! Plus att det räcker både till mat imorgon och matlådor på måndag.

Något att tänka på i själva tillagningen är att vissa moment med fördel kan ske lite parallellt, för att få en så tidseffektiv tillagning som möjligt. Det verkar vara mycket att göra, men det var det inte egentligen när allt kom omkring. Speciellt med tanke på att min tacofärs redan var färdigstekt. Det blir dock mycket disk, men den hinner man ta reda på under tiden som pajen och de rostade tomaterna är i ugnen.

Det som är bra med paj, ungefär som med lasagne, är att det går att slänga i lite vad som helst i pajskalet. Det som behöver ätas upp kan åka med. Klimatsmart om något!

Lycka till!
/Mamman i köket

fredag 13 mars 2015

Glassfyllda havreflarnskorgar

Bakgrund och tankar

Det här är ett enkelt tips på efterrätt som min svärmor har testat när hon hade gäster. Sen fick även vi smaka dagen efter. Bilden är på min efterrätt som jag åt. Det fina med kråksången är att det verkligen inte kräver mycket ansträngning, mer än att baka havreflarn.

Så här gör du

Baka havreflarn efter valfritt recept. Klicka inte ut smeten för nära eller i för stora klickar. Kakorna rinner liksom ut och blir platta.

När du tar ut dem från ugnen och de fortfarande inte har stelnat lägger du dem över ett glas eller en liten skål eller dylikt, så att kakan böjer sig och stelnar i en korgliknande form.

Nån gång efter att kakan har stelnat tar du ett par fina skopor glass i korgen och serverar med valfritt tillbehör. Tips, du behöver ett fat eller nåt under eftersom det läcker ut lite.

Resultat

När vi åt detta hos min svärmor fyllde vi havreflarnskorgen med vaniljglasskulor och hade vispad grädde, hackad daim, samt upptinade hallon och blåbär på. Det var riktigt gott! Jag rekommenderar er att prova detta! Det ser lyxigt ut också, utan att kräva så mycket av den som gör efterrätten.

Svärmor önskar lycka till!
/Mamman i köket

torsdag 12 mars 2015

Fisksoppa med dill


Bakgrund och tankar

Soppa är inte min grej. Om jag gör soppa utan riktlinjer, det vill säga bara gör något, så blir det totalt misslyckat. Jag har testat. Det gick inte att äta. Nej, ska den här tösen laga soppa så är det recept som gäller.

Från början var min plan att göra en annan fisksoppa idag, men så fattades det en viktig ingrediens och därför ville jag inte göra den. Jag får spara den till en annan gång. Hittade ett mycket enklare recept i ICA Handla-appen på Gul fisksoppa som jag följde, förutom lite avvikelser.

Ingredienser

Vit fisk
Vatten
Fiskbuljong
Potatis
Morötter
Vispgrädde
Salt, vitpeppar, dill

Så här gjorde jag
  1. Koka upp 1 liter vatten i vattenkokaren, det går snabbare. Häll i vattnet i en rymlig kastrull på på spisen på hög värme så att vattnet kokar, släng ner två tärningar med fiskbuljong. Låt koka tills tärningarna har lösts upp.
  2. Under tiden som du gör detta skalar du 2 morötter och 6 potatisar som du skär i mindre bitar.
  3. När buljongtärningarna har lösts upp häller du ner bitarna i den kokande buljongen och låter dem koka under lock i 10 min tills de är mjuka.
  4. Mixa morötterna och potatisen i buljongen med en handmixer eller en matberedare. Jag använde en handmixer. Det blev bra, men jag fick hålla på en stund. Jag tror att en matberedare är mer tidseffektivt, men den kräver också mer efterarbete i och med att det är fler delar att diska.
  5. Vispa ner ca 1 dl grädde. Vispgrädde enligt receptet, men det går säkert bra med vilken sorts grädde som helst. Ta det du har hemma.
  6. Smaka av med salt, vitpeppar och dill. Vi hade fryst dill hemma och det gick hur bra som helst att använda det.
  7. Skär ca 500 g vit fisk i små kuber och häll ner i soppan. Låt soppan koka tillsammans med fisken. Det räcker med några minuter för att fiskkuberna ska bli klara. Jag använde mig av torsk.
  8. Servera soppan med något gott bröd och valfri dryck till. Här gäller det ju att gå efter tycke och smak. Jag ringde Pappan i köket när han var på hemväg, så fick han svänga inom ICA och handla något dagsfärskt, gott bröd till oss. Han valde ett olivbröd, mmm, supergott!
Resultat

Jag blev faktiskt väldigt nöjd med resultatet. Dillen var pricken över i:et i smakfrågan enligt mig. Konsistensen var krämig och bra. Stärkelsen i den kokta, mixade potatisen gjorde sitt jobb. Färgen var något åt det orangea hållet tack vare morötterna. Jag tänker att grunden i detta recept är en bra början, sen kan man säkert variera rotfrukterna, fisksorten och örtkryddorna efter var man är sugen på eller vad man har hemma.

Nästan 3-åringen åt med god aptit. Sen snöar han lätt in sig på brödet, så det gäller att begränsa och få i honom själva maten också, men det kom inga klagomål och när vi provsmakade under tillagningen så ville han bara ha mer.

Pappan i köket gillade soppan som den var, men tror också att det hade varit gott med kokt ägg i bitar i soppan också. Jag håller med honom, det hade säkerligen blivit gott. Det får testas en annan gång.

Lycka till!
/Mamman i köket

onsdag 11 mars 2015

Ugnspannkaka, grundrecept


Bakgrund och tankar

Idag är en sån dag då jag inte alls ville laga mat. Det var ingenting framtaget från frysen. Engagemanget var lika med noll. Vad ska jag laga? Nånting enkelt. Nånting snabbt...

Ugnspannkaka. Kollade först i ICA-Handla-appen, men där fanns inget grundrecept. Gick då till grundreceptens mästarkokbok, den jag alltid vänder mig till i dessa situationer - Rutiga Kokboken från ICA Bokförlag. Där fanns receptet. Nästan 3-åringen hjälpte också till. Jag ändrade lite på det eftersom jag ofta tycker att de inte är tillräckligt "tjocka" i konsistensen. Hade i mer mjöl, mjölk och ägg än receptet informerade om.

Ingredienser

Smör
Ägg
Mjölk
Vetemjöl
Salt

Så här gjorde jag
  1. Sätt ugnen på 200-225 grader. Smält en stor smörklick i en långpanna. Jag brukar använda extrasaltat för lite mer smak. När smöret är smält tar du ut långpannan ur ugnen och gör så att smöret sprider sig i hela långpannan. Det här är min pappas sätt att förbereda långpannan, i receptet står det att man ska smörja långpannan.
  2. Vispa sönder ca 4 ägg lätt.
  3. Tillsätt ca hälften av 9 dl mjölk. Tillsätt sedan 5-6 dl vetemjöl (eller annat mjöl du vill använda) och drygt 0,5 tsk salt. Vispa tills smeten är slät. Tillsätt sedan resten av mjölken
  4. Häll smeten i långpannan, låt stå i ugnen i ca 30 minuter tills den är fin och gyllene. Känn med en potatissticka eller nåt så att den inte längre är kletig, då är den färdig.
  5. Servera med valfri sylt eller annat tillbehör som du föredrar. Tips från Pappan i köket: använd kökssaxen istället för en kniv när du ska ta bitar av ugnspannkakan. En snabbare och lättare metod.
Resultat

Jag blev mer nöjd den här gången med min ugnspannkaka än förra gången och jag tror det beror på att det var mer mjöl i. Men, jag fick inte till den där smaken som min pappa alltid fick när jag var liten. Måste fråga honom om han gjorde nåt särskilt? Kanske hade jag för liten mängd smör i långpannan?

Nästan 3-åringen åt mängder! 5 bitar, så där blev det verkligen tummen upp!

Det som är roligt med ugnspannkaka är att du i princip kan ha i lite vad som helst som du känner för i pannkakan. Det fanns massor med olika varianter på ugnspannkaka i ICA-Handla-appen och i Rutiga Kokboken. Det är bara att släppa loss och låta fantasin flöda! Men ibland vill jag i alla fall bara gå tillbaka till grunden.

Lycka till!
/Mamman i köket

tisdag 10 mars 2015

Matåtervinning

Nästan överallt i Sverige finns det nog matåtervinning nuförtiden kan jag tänka mig. Om inte de flesta, så i alla fall väldigt många kommuner har nog tagit ett beslut om det. Så även här där jag bor. Jag gillar det!

Oftast när jag skär eller skalar grönsaker, eller vad det nu kan vara som ger matspill, så brukar jag i vanliga fall stå vid diskhon och låta resterna hamna i vasken. Sen när man lagar mat så behövs det vatten eller händerna behöver tvättas emellanåt. Då blir matspillet blött, vilket gör att det blir ändå blötare i själva matåtervinningspåsen, vilket snabbt kan skapa mögel i botten av påsen. Äckligt! Eller så har jag lyft upp matåtervinningspåsen på bänken och stått med armarna i en väldigt oergonomisk ställning, vid skalning exempelvis, för att få ner skräpet direkt i påsen och slippa slabba ner det med vatten under matlagningens gång.

Häromveckan hade jag på kvällen ätit det sista i ett paket med glass, sköljt ur plastpaketet och ställt det på tork i diskho nummer två. Dagen efter när jag lagade mat fick jag en idé. Varför inte lägga allt matspill i plastpaketet under matlagningens gång, sedan när jag är klar och inte har något mer spill att fylla på med så är det bara att tömma ner matspillet i matåtervinningspåsen och sen snabbt och enkelt diska ur plastpaketet. Sagt och gjort.

Jag måste säga att jag tycker det funkar jättebra! Det blir en bättre ställning för armarna, det blir inte en massa vattenkladdande och risken för mögel i påsen minskar eftersom det inte blir någon extra vätska. Har man tur hinner matspillet kanske till och med torka lite innan det töms ner bland den andra matåtervinningen. Plus att spillet samlas upp direkt, istället för att eventuellt hamna först på skärbrädan och sen förflyttas till annat ställe, för att sedan slängas i matåtervinningen.

/Mamman i köket

måndag 9 mars 2015

Tacobiffar


Bakgrund och tankar

Vi hade köttfärs i kylen, och eftersom dagis ringde så det blev en eftermiddag med VAB, så hade jag möjlighet att fundera lite kring vad jag skulle tillaga av den där köttfärsen. I vanliga fall hade det nog blivit köttfärssås och spaghetti, det går snabbt och enkelt och jag behöver inte tänka. Men den här bloggen gör att jag vill tänka lite utanför boxen, hitta lite nya maträtter, kunna dela med mig av nåt enkelt recept som jag hittar, får tips om eller hittar på. Det lättaste är att gå in i ICA Handla-appen och söka på köttfärs. Sagt och gjort. Efter att ha skrollat förbi alla varianter av köttfärs och en bit till så hittade jag tacobiffarna. Det som gjorde att jag ville testa det var att receptet kräver väldigt få ingredienser och vi hade allting hemma.

Ingredienser

Köttfärs
Taco kryddmix
Ägg
Vatten
Tomater

Serveras med kokt ris och sallad på isbergssallad, gurka och rödlök.

Så här gjorde jag
  1. Blanda köttfärssmeten: ca 500 g köttfärs, 1 påse taco kryddmix på 40 g, 1 ägg och 3 msk vatten för 8 biffar. Jag gillar inte att blanda sånt klet med händerna, men det går ju grymt mycket snabbare än med sked/slev, så min rekommendation är att snabbt blanda ihop köttfärssmeten med dina nytvättade händer. Det går på nolltid.
  2. Sätt igång riset i lämplig mängd.
  3. Forma biffarna. Stek i olja i ca 5 minuter. Jag använde olivolja.
  4. Under tiden halverar du tomaterna. Vi hade 3 tomater i kylen, så det blev 6 halvor.
  5. När du vänder på biffarna lägger du i tomathalvorna med snittytan uppåt och steker tillsammans med biffarna i ca 4 minuter.
  6. Skär salladen.
  7. Lagom till att riset var färdigt var biffarna och tomaterna också färdiga. Tyckte det såg lite trist ut att inte ha stekyta på tomaterna, så jag vändstekte dem lite medan jag plockade fram det sista på bordet.
Resultat

Nästan 3-åringen, som var lite allmänt gnällig, åt 1,5 biff utan problem, även om riset inte riktigt gick ner och han ratade tomaten. Jag tycker det var gott. Var lite orolig över att det skulle vara lite torrt. Hade det inte varit för den stekta tomaten så hade det nog varit det. Rödlöken i salladen gav bra smak sådär vid sidan av också.

Det jag hade ändrat en annan gång är nog att krydda lite till i biffarna. Tacosmaken går såklart igenom, men jag hade gärna haft lite mer sting i biffarna. Lite chili kanske, eller nåt som ger lite annan smak, som ost, skinka, bacon eller nåt. Vill man inte ha tacosmak går det ju också att krydda helt fritt utifrån egen smak och tycke. Kanske skära eller riva ner lite lök också. Fast då blir det ju inte ett riktigt lite enkelt recept förstås. Sen hade jag nog gärna kryddat lite på tomathalvornas snittytor och haft en sås till, en kall sås hade varit gott, samt lite fler grönsaker i salladen. Lite paprika är aldrig fel, men rödlöken får vara kvar. Tomater i salladen känns dock överflödigt.

Som grundrecept för biffar är receptet hur enkelt som helst: köttfärs, vatten, ägg och valfria kryddor. Det var ju väldigt tidseffektivt också. Tog inte mer än totalt lite drygt en halvtimme att göra maten totalt, från början till slut.

lördag 7 mars 2015

Filippinsk pippi


Bakgrund och tankar

När dagis är stängt för verksamhetsutveckling och jag är hemma hela dagen med min son, eller om det är helg, är det perfekt att göra sån mat som är enkel, men behöver förberedas lite. Filippinsk pippi är en sådan rätt. Detta recept hittade till mig genom mina fastrar som har lagat till rätten i samband med att släkten träffas, exempelvis kvällen innan alla samlas och de som redan har anlänt är hungriga. Mina fastrar brukar vara navet som får släktkalaset att rulla. De sköter planering av mat, inhandling och matlagning. Maten är alltid väldigt god! Därför har vi i en liten pärm börjat samla alla dessa goda recept. Mina favoriter har jag såklart kopierat och tagit med mig hem, där de fortsätter att vara favoriter och filippinsk pippi är en rätt som vi lagar till nån gång ibland när vi är sugna på något riktigt gott.

Bakgrunden till namnet vet jag inte var det kommer från, eller vart mina fastrar har fått receptet ifrån. Jag är inte heller alldeles säker på att maträtten är särskilt filippinsk av sig egentligen, men det spelar mindre roll i det stora hela.

Ingredienser

Kyckling
Margarin eller smör
Mörk senap
Soya
Grovstött grönpeppar
Creme fraiche
Grädde
Jordnötter

Så här gjorde jag
  1. Enligt receptet ska du steka och krydda 1 hel kyckling eller 4 st kycklingfiléer. Jag brukar tina upp 1 kg kycklingfiléer, vilket brukar vara ca 4 st. Sedan saltar och pepprar jag dem innan jag ugnssteker dem i 40 minuter på 225 grader. Under tiden som kycklingen steks gör du såsen och skär salladen.
  2. Såsen: Smält ca 1 msk smör (vi har inte margarin hemma). Blanda ner 1 msk senap, 2 msk soya, 1,5 msk grovstött grönpeppar, 1 stor burk creme fraiche och ca 2 dl grädde. Jag använder Skånsk senap, stark/grovkornig, för det har vi alltid hemma, och en kinesiskt soya. Enligt receptet ska du ha 4 dl creme fraiche och 2 dl grädde, men jag lämnar inte 1 dl creme fraiche och 0,5 dl grädde om jag har förpackningar om 5 respektive 2,5 dl. Mer sås är bara godare enligt mig.
  3. Innan kycklingen är klar hinner du skära en sallad och smörja en ugnsfast form.
  4. När kycklingen nästan är klar kokar du upp såsen.
  5. Egentligen står det i receptet att kycklingen ska svalna innan du delar den, men det orkar jag aldrig vänta på. När kycklingen är klar skär du den i mindre bitar, lägger bitarna i den ugnsfasta formen och häller över den nu varma såsen. Rätten ska sedan gärna stå så här någon timme. Jag brukar låta den svalna lite och sedan sätter jag in den i kylen tills det är dags. Den här rätten går att förbereda hit någon dag innan också om du vill. Det är bara bra för smakerna.
  6. När det börjar närma sig matdags kokar du ris i lämplig mängd av valfri sort. Vi brukar mest använda långkornigt ris.
  7. Under tiden som riset kokar strör du jordnötter över din filippinska pippi. Salta eller osaltade spelar ingen roll, ta det du har hemma. Funkar även utan jordnötter om man inte har det i skafferiet, eller om man helt enkelt glömmer bort dem. Valfri mängd. Gratinera din filippinska pippi i ugnen, 200 grader i ca 15 minuter.
Resultat

Som jag redan har sagt är det här en återkommande favorit hemma hos oss. Vi äter det inte så ofta, men njuter lika mycket varje gång vi kommer oss för med att tillaga rätten. Vad är det som gör att vi gillar filippinsk pippi då? För min del så är kyckling en favorit bara i sig. Men den här såsen som hör till är så fruktansvärt god (jag skulle kunna äta den med sked). Den är väldigt smakrik, men inte stark. Jag vill bara säga, prova! Jag tror inte du kommer att bli besviken.

Lycka till!
Mamman i köket

fredag 6 mars 2015

Pestolasagne

Bakgrund och tankar

Inget kött var framplockat från frysen och vi hade inget kött i kylen när jag kom hem, så jag tänkte att det får bli vegetariskt. Det är klimatsmart och bra och kräver inte någon upptining. Jag plockade fram mobilen och tog upp ICA Handla-appen, klickade på Billiga Veckan och voilà, där fanns min inspiration. Jag utgick från det receptet på pestolasagne som fanns i appen, men använde mig av ingredienser som vi hade hemma och la till lite egen touch på lasagnen. Det härliga med lasagne är ju att man kan slänga i praktiskt taget vad som helst!

Tänkte imponera på nästan 3-åringen också genom att göra lite pizzasallad som tillbehör av den vitkålen som vi hade i kylen, han gillar nämligen den pizzasallad som vi får med från pizzerian. Jag sökte efter pizzasallad i ICA Handla-appen, men fick inte fram några recept, så den gjordes helt på känsla.

Ingredienser

Till lasagnen
Lasagneplattor (valfri smak)
Krossade tomater
Majs
Röda linser
Pesto
Gul lök
Creme Fraiche
Riven ost
Salt, peppar och oregano

Till pizzasalladen
Vitkål
Olja
Vitvinsvinäger
Salt, peppar och oregano

Så här gjorde jag
  1. Sätt ugnen på 225 grader och smörj en ugnsfast form.
  2. Gör tomatblandningen: Skala, hacka och fräs 1 gul lök i olja nån minut eller så. Våra gula lökar var så små, så jag använde 2 st. Häll i ett paket krossade tomater samt majs, jag hade 500 g krossade tomater och ca 350-400 g fryst majs. Jag slängde i lite röda linser också för proteinets skull. Låt röran koka en liten stund. Ha i peston. I receptet stod det 1 dl. Jag mätte inte utan hävde i en försvarlig mängd och smakade av.
  3. Gör creme fraichesmeten: Vi hade 5 dl lätt creme fraiche hemma, föredrar lätt eftersom konsistensen inte är så tjock. Blanda den med salt, peppar, oregano och lite pesto efter tycke och smak. Jag valde att ha i pesto även här för att jag gillar att kryddningen känns igen genom hela lasagnen.
  4. Lägg ihop lasagnen i formen: plattor, tomatblandning, creme fraichesmet, plattor osv. Avsluta med plattor och creme fraichesmeten och toppa med valfri mängd riven ost. Har du mozzarellaost hemma så är det gott att ha ovanpå lasagne, men en vanlig hårdost går precis lika bra. Vi hade nån påse i frysen som jag använde. Nästan 3-åringen valde att vi skulle ha varannat lager vanliga lasagneplattor och varannat lager gröna lasagneplattor (spenatsmak).
  5. Sätt in lasagnen i ugnen i ca 25 minuter, tills den får en fin gyllene färg.
  6. Gör pizzasalladen: Riv vitkålen. Det är lätt och går fort att göra med en osthyvel. Häll på olja, vitvinsvinäger och kryddor. Jag använde den oljan som stod mest lättillgänglig, vilket blev en extra virgin olivolja, samt kryddade med salt, peppar och oregano. Blanda ordentligt och smaka av. Vill du kan du mortla kålen för att få den lite mjukare i konsistensen. Du kan även strimla i lite röd paprika så livar det upp pizzasalladen lite, men det gjorde inte jag idag.
Resultat

Bilden ser lite tråkig ut och maträtten såg lite tråkig ut i verkligheten också, men smaken var det inget fel på! Den goda pestosmaken kom fram och lasagnen hade en krämig och fin konsistens. Nästan 3-åringens kommentar: m m mmm med ett njutningsfyllt, långsamt huvudskakande från sida till sida.

Fast salladen gick inte hem lika bra. Den hade ju inte hunnit dra sig i smakerna än och ja, ibland kan jag bli lite överdriven med kryddningen av maten. Det hände med min pizzasallad. Så tänk på det, lagom är bäst och smaka av allt eftersom. Egentligen är en pizzasallad godare om man inte gör den i direkt anslutning till när man ska äta den, utan den kan gärna stå och dra i sig smakerna nån dag eller så. Men, så förberedd är jag oftast inte i min matlagning. Då blir det som det blir.

Lycka till!
/Mamman i köket

torsdag 5 mars 2015

Boragi med fetaost och purjolök


Bakgrund och tankar

Det blir en del matprat med en av mina kollegor vid fikabordet. Båda känner vi nog det att inspirationen tryter ibland när vi kommer hem efter jobbet och mat ska fixas till familjen. Utifrån våra olika bakgrunder så blir diskussionerna intressanta, för typen av mat som vi har till vardags eller till fest på våra bord därhemma är väldigt olika. Det här tipset fick jag av henne häromdagen. Rätten kallas boragi i Afghanistan och för burek i Turkiet.

Ingredienser

Till boragin
Smördeg
Fetaost
Purjolök
Ägg
Salt och peppar

Till tzatzikin
Turkiskt yoghurt
Gurka
Vitlök
Salt och peppar

Så här gjorde jag
  1. Ta fram smördegsplattorna från frysen och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper så att de får tina. Jag använde cirka 1,5 paket. Sätt igång ugnen på den temperatur som anges på paketet.
  2. Hacka purjolök ganska fint och lägg i en bunke, smula ner fetaosten, krydda efter behag med salt och peppar. Smaka av. Jag använde nästan 1 hel purjolök och 1 paket fetaost på 200 g.
  3. Nu har nog plattorna tinat. De jag hade hemma var rektangulära, så jag delade dem på mitten så de blev som kvadrater. Lägg i en sked fyllning på mitten och vik ihop den kvadratiska smördegen så att de blir som trianglar. Tryck ihop kanterna med fingrarna eller med en gaffel så att de sitter fast och inte glipar. Jag fick lite fyllning över, men den var god och blev tillbehör till maten.
  4. Pensla dina boragis med ägg, sätt sedan in dem i ugnen. Använd tiden på paketet för smördegsplattorna som riktlinje. Ta ut dem när de är gyllenbruna och puffiga.
  5. När dina boragis är i ugnen är det dags att göra såsen. Lägg i turkisk yoghurt i en skål. Jag använde nästan en halv, stor hink.
  6. Riv gurka på ett rivjärn. Lägg den rivna gurkan på hushållspapper och salta på gurkan. Lägg hushållspappret runt gurkan och kläm ut det överflödiga vattnet. Lägg sedan gurkan i den turkiska yoghurten. Jag använde cirka 3/4 gurka.
  7. Pressa i det antal vitlöksklyftor som du föredrar. Salta och peppra efter behag. Blanda runt och smaka av. Jag använde 2 vitlöksklyftor.
  8. Ställ tzatzikin i kylen tills allt är klart. Tzatzikin kan såklart förberedas innan, då sätter sig smakerna ändå mer.
  9. Servera med en god sallad.
Resultat

Det här tipset var enkelt och krävde inte många ingredienser. Det var lite pilligt att lägga ihop själva boragin, vilket gjorde att det tog längre tid än vad jag hade förväntat mig. Resultatet var dock väldigt gott! Både maken och snart 3-åringen uppskattade rätten och jag kan absolut tänka mig att göra den igen. Det går även bra att värma de boragis som blir över i mikron en annan dag. Smaken är lika god, men de förlorar i krispighet såklart.

Med den mängden ingredienser som jag använde blev det 14 st boragis.

Min kollega tipsade om att man kan lägga en kryddig köttfärsröra i sina boragis istället om man vill. Jag tänker att man kan lägga lite vad man vill, utefter vad man har hemma och är sugen på. Såsen kan ju också varieras efter vad som passar fyllningen. Vi åt våra boragis som kvällsmat en vanlig vardag, men jag tycker även att de passar som bjudmat. Perfekt om du har vänner som är vegetarianer som ska hälsa på. Jag tänker också att de passar som förrätt, men då räcker det kanske med 1 boragi per portion.

Lycka till!
/Mamman i köket