tisdag 7 april 2015

Ugnsbakad fläskytterfilé med rotfrukter i ugn och kall mango chutney-sås


Bakgrund och tankar

Idag är det mestadels Pappan i köket som har varit i farten igen, även om jag (Mamman i köket) drog mitt strå till stacken genom att göra den kalla såsen och skära sallad.

Vi har börjat göra så när vi veckohandlar att vi köper det kött som vi tänker ska tillagas under veckan och så fryser vi inte in det, utan låter det ligga i kylen i väntan på tillagning. På det sättet försöker vi att inte överfylla frysen (ähm, det finns ändå inte mer plats) och vi slipper tina upp köttet, eller att glömma att tina upp köttet.

Den här veckan har vi inhandlat köttfärs, fläskytterfilé, bacon och kyckling. Köttfärs åt vi i helgen och Pappan i köket var inte sugen på att göra kyckling eller något med bacon så då blev det bara fläskytterfilén kvar. Han bestämde sig för att marinera den i stekpåse med rotfrukter till. Vi fick en påse delikatesspotatis i gåva från ICA häromveckan. De är ganska små, så de är perfekta att ha med hela med skal på. Tog slut på det som var kvar i den påsen.

Den kalla mango chutney-såsen är faktiskt ett tips som vi fick av några vänner för ett par år sedan då vi blev bjudna på grillmat hemma hos dem. De hade gjort sån sås och vi blev helt sålda. Sedan dess är det en favorit som vi gärna plockar fram lite då och då.

Ingredienser

Fläskytterfilé

Marinad
Rapsolja
Soya
Sweet chili
Peppar, Lawry's kryddsalt, Chili grillkrydda

Rotfrukter i ugn
Potatis
Morötter
Gul lök
Vitlök
Rapsolja
Lawry's kryddsalt, peppar

Kall mango chutney-sås
Turkisk yoghurt
Mango chutney
Salt, peppar

Så här gjorde vi

  1. Blanda rapsolja, soya, sweet chili, peppar, Lawry's kryddsalt och chili grillkrydda till en marinad. Trimma köttet från fett. Lägg köttet i en lagom stor stekpåse. Häll i marinaden och förslut påsen. Blanda runt marinaden så att köttbiten blir indränkt i den. Ställ påsen i en ugnssäker form med ett hörn uppåt och klipp av hörnet enligt anvisningarna på förpackningen. Ställ in i ugnen på den grad som rekommenderas på förpackningen. Se till att inte stekpåsen når upp till värmeslingorna i ugnen. Pappan i köket lät köttet stå i ugnen i ca 1 timme. Under tiden kan resten förberedas.
  2. Skala och skär morötter och gul lök. Lägg i ugnssäker form tillsammans med potatis och skalade vitlöksklyftor. Krydda med Lawry's kryddsalt och peppar. Ha på rapsolja och blanda runt så att kryddorna och oljan når alla andra ingredienser. Vi brukar ha bakplåtspapper under för att det inte ska fastna så mycket i botten och för att underlätta för diskningen efteråt. Låt rotfrukterna stå i ugnen i ca 30 minuter (köttet virades då in i folie istället för att vara i stekpåsen för att allt skulle få plats och köttet skulle behålla värmen, totalt blev ugnstiden för köttet ca 1,5 timme). Vänd runt rotfrukterna och löken efter ca halva tiden. Känn efter med en potatissticka eller en gaffel att potatisarna har blivit klara. Morötterna är bara goda med lite tuggmotstånd.
  3. Blanda turkisk yoghurt, mango chutney, salt och peppar i en skål. Jag mäter aldrig utan kör på känsla och är noga med att smaka av så att jag gillar resultatet innan jag anser att jag är klar. Utgå från hur mycket sås som förmodligen går åt vid mängden av turkisk yoghurt och resten är bara att som sagt smaka av längs vägen så att det blir bra.
  4. Skär upp fläskytterfilén i skivor när den tas ut ur ugnen. Servera maten tillsammans med en god sallad.

Resultat

Jisses, det blev gott! Köttet blev mört, rotfrukterna var delikata och såsen, ja, den blev liksom pricken över i. Den blev riktigt god! Nästan 3-åringen hade kunnat äta den med sked, han tyckte riktigt mycket om såsen. Har du sedan inte testat att tillaga vitlök i ugnen på det här sättet så måste jag säga att det definitivt är dags, för ugnsbakad vitlök är bara så himla gott! Gissa om vi får lyxiga lunchlådor på jobbet imorgon!

Lycka till!
/Pappan & Mamman i köket

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Skriv även om du har testat rätten, vad du tyckte och om du testade nån ny variant. Tack för ditt deltagande på den här bloggen!