söndag 5 april 2015

Vegetarisk lasagne


Bakgrund och tankar

Häromdagen var vi ute och åt och gick på bio, Pappan i köket och jag. Då hade vi två utomordentliga barnvakter som kom och passade nästan 3-åringen. För att underlätta för dem förberedda Pappan i köket lite kvällsmat. Eftersom den ena av barnvakterna är vegetarian blev det en vegetarisk rätt. Något som är enkelt att göra och som brukar bli gott är olika former av lasagne. Det blev en tomatbaserad, vegetarisk lasagne. Enligt Pappan i köket är det bara att svänga ihop något och köra på känsla och jag håller med honom. Det är bara att botanisera i skafferiet, kylen och frysen därhemma och slänga ihop någonting av det man har hemma. Nästan 3-åringen fick vara med och välja vad som skulle finnas med i den här lasagnen.

Lasagne blir det lätt ganska mycket av när man gör det. Den här räckte till 3 måltider. Jag fick chansen att smaka den idag. Sista chansen kan man säga, för nu är den slut.

Nu ska jag dela med mig av hur Pappan i köket gick tillväga.

Ingredienser

Gröna lasagneplattor
Riven ost
Creme fraiche

Till tomatröran
Krossade tomater
Gröna linser
Burkchampinjoner
Broccoli
Majs
Sweet chili
Muskot, peppar, salt, socker

Så här gjorde han
  1. Koka upp 2 paket/burkar krossade tomater.
  2. När tomaterna kokar upp har du i gröna linser efter behag. Det går ju att ta någon annan sorts linser om man vill, ta det du har hemma. Poängen är att få i lite protein i maten.
  3. Ha i hackad broccoli, 1 burk champinjoner och majs.
  4. Krydda med sweet chili, muskot, peppar, salt och socker. Pappan i köket hade tänkt ha en nypa socker i för att motverka surheten i de krossade tomaterna. Men nu var det ju så att nästan 3-åringen hjälpte till med matlagningen och han fick även hjälpa till med kryddningen. Det blev betydligt mer än en nypa socker kan vi ju konstatera. Men, det blev ändå bra. Kanske han egentligen hade rätt för sig som tog i ordentligt med sockret? Det fanns ingen surhet i maten i alla fall och det kändes inte för sött heller.
  5. Låt tomatröran koka i cirka 10 minuter.
  6. Smörj en ugnsfast form och varva lasageplattor, tomatröra, riven ost, klicka ut creme fraiche, börja sedan om med lasagneplattor och så vidare. Avsluta med riven ost.
  7. Låt stå i ugnen i cirka 30 minuter på cirka 200 grader tills lasagnen har fått önskad färg och den rivna osten har smält ordentligt.
  8. Servera med sallad.
Resultat

Barnvakterna sa att dom tyckte maten var god, så det är ju ett bra tecken. Jag som fick smaka resterna av den först idag tyckte också att det blev bra. Smakrikt. Pappan i köket hade haft i chili om han hade gjort den till oss som kvällsmat, men nu tog han det lite lugnt med kryddningen så det blev ingredienserna som fick tala sitt eget språk istället. Och det gjorde de bra!

Att svänga ihop en vegetarisk lasagne är enkelt och går ganska fort. Betydligt mycket fortare än originalet med köttfärs och ostsås. Det känns lite med avancerat än vad det faktiskt är. Det viktiga är väl att smaka av på vägen så att man vet att man tycker det blir gott. Creme fraichen i den här lasagnen gjorde att det hela blev mer krämigt, det blev substitutet för ostsåsen. Det går att använda lite vad som helst till det. Nån gång har jag använt philadelphiaost, eller mascarpone. Det funkar också bra. Vill man går det ju att köpa nåt som är smaksatt för att få lite extra smak, eller smaksätta ostsåssubstitutet själv innan den klickas ner i lasagnen.

Våga prova och låt fantasin styra vad du har i din lasagne.

Lycka till!
/Pappan & Mamman i köket 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Skriv även om du har testat rätten, vad du tyckte och om du testade nån ny variant. Tack för ditt deltagande på den här bloggen!