fredag 29 juli 2016

Honungsgratinerad chevré med pestopotatissallad


Bakgrund

Ursprunget till denna komposition kommer från två håll i närtid. Vi skulle ha gäster ikväll varav en är vegetarian. Under vår semester har vi ätit dessa två delar i rätten var för sig med andra tillbehör. Idag körde vi en kombination med lite tvist.

Den ugnsgratinerade chevrén  är inspirerad av en rätt jag åt på en restaurang i Kalmar häromveckan. En helt fantastisk måltid som gjorde att jag var tvungen att fråga servitrisen, som i sin tur frågade kocken: Är det något annat på eller lägger man bara in osten i ugnen? Sen googlade jag lite för att få en aning om temperatur och tid i ugnen.

Pestopotatissalladen brukar våra kompisar göra på den överblivna, kalla potatis som är kvar dagen efter att de har ätit färskpotatis. Dom sa att de brukar slänga i lite vad de känner för och har hemma, men när vi blev bjudna var den väldigt enkel och supergod.

Ingredienser

Chevréost
Honung
Valnötter
Spenatblad

Kall färskpotatis
Pesto
Spenatblad
Röd lök
Små tomater
Parmesanost

Så här gjorde jag

  1. Skär kall färskpotatis i bitar.
  2. Blanda runt med några rejäla klickar med pesto så att peston fördelar sig jämnt över potatisen.
  3. Blanda ner några nävar färska spenatblad. Går bra med vilken färsk sallad som helst egentligen.
  4. Skär rödlök i strimlor samt skölj en förpackning av små tomater, vi hade pärltomater hemma. Blanda ner grönsakerna i potatissalladen.
  5. Lägg ca 2 cm tjocka skivor av chevréosten på ett bakplåtspapper på en plåt. Ringla över honung. Sätt in i ugnen strax innan det är dags att äta. Det räcker med 10 minuter på 225 grader så är osten klar.
  6. Dekorera osten med nåt spenatblad och lite valnötter.
  7. Riv över parmesanost över alltihop på tallriken precis innan det är dags att äta. Servera med exempelvis smörslungade morötter.
Resultat

Det här var en riktig höjdare och populär hos våra gäster också. All mat tog slut, vilket inte är så vanligt. Jag kommer definitivt att göra det här igen. En lättare måltid att tillaga (snarare förbereda) får man leta efter som ger en sån lyxig känsla när man ser på och äter den. Rekommenderas varmt!

Lycka till!
/Mamman i köket

tisdag 14 juni 2016

Knäckepizza med tacorester

Bakgrund

Pappan i köket säger att knäckepizza är den nya innegrejen att tillaga. Vi har gjort det en gång förut och följt ett recept. Idag blev det hittepå med tacorester som Pappan i köket stod för.

Ingredienser

Knäckebröd
Tacosås
Tacoköttfärs
Majs
Gul lök
Sweet chili
Riven ost

Så här gjorde han

  1. Lägg knäckebrödskakorna på bakplåtspapper på en plåt. Vi använder små knäckebrödskakor, men det går lika bra att använda stora. Välj inte brungräddat knäckebröd.
  2. Bred på tacosås på knäckebrödet. Pappan i köket använde det som var kvar i två burkar med tacosås.
  3. Fördela tacoköttfärs, hackad gul lök och majs ovanpå. Ringla sweet chili över. Strö sedan på riven ost.
  4. Ställ in pizzorna i ugnen i ca 6-8 min (tills osten har smält) på 250 grader. Håll koll så att inte knäckebrödet blir bränt.
Resultat

Detta är riktigt gott och mycket nyttigare än vanlig pizza. Det är även en mycket enkel och snabb middag. 4-åringen gillade det och åt en hel knäckepizza själv. Gör man små knäckepizzor kan man nog behöva mer än en som vuxen dock, vi blev inte riktigt mätta.

Det som är bra med pizza överlag är ju att man kan ha lite vad som helst på. Perfekt för när man har lite rester som ligger i kylen som behöver bli uppätna.

Gör man en lite lyxigare pizzavariant, som den vi provade första gången, kan man äta det som förrätt också. Då delade vi dem bara i mindre bitar och la upp på assietter. Se bilden och länken nedan.


Lycka till!
/Pappan och Mamman i köket

onsdag 8 juni 2016

Kesoröra med rödlök


Bakgrund

Idag var det dags att grilla igen. Egentligen hade vi tänkt steka kotletterna, för vädret såg ut att vara ganska trist, men så tittade solen fram och grillning blev åter aktuellt. Problemet var dock att vi inte hade någonting att göra en kall sås på hemma. När vi handlade mat idag var planen en brunsås till stekta kotletter. Vad ska man göra? Då kom jag på att vi hade en oöppnad burk keso hemma som behövde ätas upp. Kom även på att vi hade lite uppskuren rödlök som också behövde ätas upp.

Ingredienser

Keso
Rödlök
Herbamare örtsalt, svartpeppar

Så här gjorde jag
  1. Häll upp burken med keso i en skål.
  2. Hacka rödlök ganska fint.
  3. Blanda i rödlöken, Herbamare örtsalt och svartpeppar med keson. Smaka av så att du är nöjd med kompositionen av smaker. Servera som tillbehör med valfri grillmat. Vi hade grillade kotletter med ugnsbakade potatishalvor och en grönsallad.
Resultat

Kesoröran blev god! Jag saknade det krämiga i en kall sås, men tycker ändå att det var ett bra substitut, som dessutom är nyttigt. Enklare tillbehör är svårt att hitta.

Lycka till!
/Mamman i köket

tisdag 24 maj 2016

Busenkel potatis i ugn


Bakgrund

Idag skulle vi tillaga fläskytterfilé och Pappan i köket föreslog att vi skulle grilla. Hos oss fixar Pappan i köket alltid allt med grillningen och jag brukar sköta det som ska höra till. Eftersom jag satt och testvirkade hade jag ingen lust att fixa så mycket med det, så jag tog enklast möjliga tillvägagångssätt helt enkelt.

Ingredienser

Potatis
Herbamare örtsalt, svartpeppar, oregano
Olivolja

Så här gjorde jag

  1. Ta fram antal potatisar som är lagom till antalet personer. Skrubba/skölj potatisen.
  2. Skär potatisen i halvor på längden. Lägg på en plåt med skärytan uppåt, ett tips är att ha bakplåtspapper under.
  3. Krydda med valfria kryddor. Jag valde Herbamare örtsalt, svartpeppar och oregano idag. Ringla över olivolja.
  4. Sätt in i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter tills potatisen har fått en fin yta. Servera med valfri mat, exempelvis något gott, grillat.
Resultat

Det här är i princip omöjligt att misslyckas med, det blir liksom gott varje gång. Val av kryddor kan man ju variera. Flingsalt är gott till. Vill man göra det ändå enklare kan man göra potatisarna hela i ugnen så slipper man momentet med att skära dem, det är också görgott. Det kan dock ta lite längre tid i ugnen. Är man osäker så är potatisstickan en god vän att ta till.

Lycka till!
/Mamman i köket

torsdag 7 april 2016

Snabba frukostbullar


Bakgrund och tankar

Jag hittade det här receptet via facebook och blev inspirerad att testa det en morgon för ett tag sedan. Det jag gillade var att det var ett så himla enkelt och snabbt recept att baka utifrån. 

Ingredienser

Vetemjöl
Bakpulver
Rapsolja
Mjölk
Salt

Så här gjorde jag

  1. Blanda 5 dl vetemjöl, 1/2 tsk salt och 2 tsk bakpulver.
  2. Blanda 2 msk rapsolja och 2 1/2 dl mjölk.
  3. Häll den blöta blandningen över den torra blandningen. Rör ihop allting till en kladdig deg.
  4. Rulla degen i vetemjöl och rulla ut den till en längd. Dela degen i 6 ungefär lika stora bitar. Rulla degbitarna till bollar.
  5. Lägg degbollarna på en plåt med bakplåtspapper. Strö mjöl över bollarna och platta till dem.
  6. Grädda i mitten av ugnen på 250 grader i ca 9 minuter tills bullarna har en fin gyllenbrun färg. Låt bullarna svalna något på plåten.
Resultat

Bullarna smakade lite som scones fast de var lite mindre smuliga i konsistensen. Såna här bullar kommer jag att göra igen, de var goda och gick extremt snabbt att göra utan särskilt mycket kladd! Nästa gång kommer jag nog att slänga i lite solrosfrön eller nåt i också, så att det händer lite mer med smaken. Det går ju även att testa lite andra mjölsorter för att få lite annorlunda upplevelse. Rågmjöl kanske?

Lycka till!
/Mamman i köket

tisdag 15 mars 2016

Purjolöksmarinerad kotlett


Bakgrund och tankar

Igår var det Pappan i köket som stod för matlagningen. Han hittade på ett eget recept att tillaga kotletter på. Han använde sånt vi hade hemma, exempelvis den gröna delen på två purjolökar som låg i kylen efter att jag gjorde potatis- och purjolökssoppa häromdagen. Det är alltid spännande att prova något helt nytt! 

Ingredienser

Fläskkotletter
Purjolök
Honung
Sweet chili
Japansk soja (Kikkoman)
Ingefärskrydda
Salt, peppar

Så här gjorde han

  1. Skölj och skär 1 purjolök, eller det gröna på 2 purjolökar.
  2. Blanda 1 msk ingefärskrydda (i brist på färskriven ingefära), 2 msk honung, 2 msk japansk soja, en klick sweet chili som är ungefär lika stor som en femkrona. Salta och peppra efter behag. Blanda i purjolöken i marinaden.
  3. Lägg kotletterna i en plastpåse och häll över marinaden. Knyt påsen och blanda runt så att marinaden täcker alla kotletterna. Lägg i kylskåpet i några timmar. Ligger köttet länge i kylen är det bra att någon gång vända på påsen och blanda runt marinaden på nytt.
  4. Stek kotletterna.
  5. Lägg kotletterna i en smord, ugnsfast form.
  6. Blanda marinaden med grädde.
  7. Häll marinaden över kotletterna.
  8. Låt stå i ugn i ca 10 min på 200 grader. Servera med ris och en grönsallad.
Resultat

Jag kände mig först lite skeptisk, även om nyfikenheten definitivt var väckt. Såsen var ljus, på grund av den japanska sojan som inte sätter färg på maten. Jag föredrar dessutom att äta potatis till kotletter. Men, jag måste säga att jag blev positivt överraskad. Det var faktiskt jättegott! En annorlunda, lite söt smak som passade utmärkt med ris. Det var ingen husmanskostkänsla, utan smaken var lite orientalisk skulle jag nog vilja säga. 3-åringen, som hjälpte till med matlagningen, sa redan innan att det här var någonting för bloggen och det hade han alldeles rätt i.

Lycka till!
/Pappan & Mamman i köket

tisdag 8 mars 2016

Senapspanerad torsk med senaps- och dillsås


Bakgrund och tankar

Hade faktiskt inspiration idag. Det började med ett paket ärtor för 10 kr på ICA, som sedan styrde tanken vidare till fisk. Jag letade lite i olika recept och blandade, samt hittade på lite eget.

Ingredienser

Till fisken
Torsk
Cornflakes
Senap
Olivolja
Paprikakrydda, salt, peppar

Till såsen
Mjölk
Majsstärkelse
Fiskbuljong
Dijonsenap
Salt, peppar

Så här gjorde jag

  1. Dela torskfiléer i lagom stora bitar för panering. Pensla på rikligt med senap på fiskens ovansida.
  2. Ta ett par nävar cornflakes och lägg i mixer med 2 krm salt, 1,5 krm svartpeppar och 1 tsk paprikakrydda. Mixa tills du får en fin, grusig blandning.
  3. Doppa fiskbitarnas ovansida i paneringen. Jag doppade 2 gånger och fick ett fint täcke.
  4. Ringla olivolja över de panerade fiskbitarna.
  5. Sätt in i ugnen på 225 grader i ungefär 10 minuter tills de får en härlig gyllenbrun färg och fisken är klar.
  6. Såsen: Blanda 3 dl mjölk, 1 tsk majsstärkelse och 1 halv, smulad fiskbuljongtärning. Koka upp under omrörning. Smaka av med salt, svartpeppar och dijonsenap. Jag tog ca 1 tsk senap. Låt såsen koka på svag värme tills den har fått en lite tjockare konsistens. Blanda i fryst dill efter smak och tycke innan servering.
  7. Servera exempelvis med kokt potatis och ärtor.
Resultat

Jag är grymt nöjd med resultatet! Senapen sätter en god smak på fisken. Skulle kunna äta den som den är med en sallad. Hela familjen åt med god aptit. En annan bonus, det var löjligt enkelt och det gick snabbt. Att koka potatisen tog längst tid, så börja med att sätta igång den om du ska ha kokt potatis, så blir allt klart ungefär samtidigt.

Det var härligt att känna lite inspiration när jag lagade mat! Det var ett tag sedan.

Lycka till!
/Mamman i köket

torsdag 11 februari 2016

Köttbullar


Bakgrund och tankar

Köttbullar... Den mat jag vill vara bra på att göra men aldrig riktigt lyckas med. Jag har en sorts hatkärlek till att göra köttbullar, för jag vill så gärna, men jag lyckas aldrig riktigt. Min svärmor och min mamma är båda grymma på köttbullar. Nu har jag satt i siktet att jag ska lära mig, genom övning, övning, övning. Så, idag har jag övat. Testade något som min faster tipsade om också som jag gillade!

Köttbullar är perfekt att göra på stora mängder köttfärs så att man kan frysa ner. Då har man en snabb middag väldigt lättillgänglig (avskyr nämligen färdigköpta köttbullar). Jag brukar ofta ge 3-åringen nån enkel lunch när han är hemma, exempelvis köttbullar och pasta med nån grönsak.

Ingredienser

Nötfärs
Gul lök
Ägg
Vatten
Ströbröd
Lawry's kryddsalt, svartpeppar

Så här gör du

  1. Fyll ett vanligt dricksglas till ca 1/4 med ströbröd och resten vatten. Blanda runt med en sked på en gång så att inte ströbrödet klumpar sig. Låt stå en stund tills ströbrödet har expanderat.
  2. Koka upp vatten i en stor kastrull.
  3. Hacka/mixa 1 gul lök fint.
  4. Blanda en stor förpackning nötfärs med ströbrödet, löken, 2 stycken ägg och kryddor. Jag kryddade med Lawry's kryddsalt och svartpeppar. Krydda rikligt.
  5. (Här kommer min fasters tips!) Rulla köttbullar i handen och släpp ner i det kokande vattnet. När köttbullarna är färdiga flyter de på ytan. Plocka upp med exempelvis en pastaslev och lägg i en skål. Köttbullarna har fortfarande den perfekta, runda formen som de hade när de blev rullade.  
  6. Stek de antal köttbullar som du behöver för din middag tills de har en fin, brun färg. Frys ner resten så är det lätt att steka upp lämpligt antal nästa gång du ska äta köttbullar.
  7. Servera med exempelvis potatismos, rårörda lingon, smörgåsgurka och sallad.


Resultat

Pappan i köket fick ge betyg. Smakskalan var 1 till 10, 10 = hans mammas köttbullar. Jag fick en 6:a... Vad som behöver förbättras enligt Pappan i köket:
  • Mer kryddor
  • Mer finhackad lök
Jag håller med Pappan i köket om kryddorna, det borde ha varit mer kryddor i, man ska inte snåla där eller vara försiktig. Det är bara att ösa. Något jag ska tänka på nästa gång jag övar. Storleken på den hackade löken störde mig dock inte. Däremot skulle jag ha kunnat ha i en lök till eftersom det var en stor mängd köttfärs som jag använde.

Jag måste säga att jag gillade det här med att koka köttbullarna först. De gick inte sönder och behöll formen perfekt. Dessutom blev konsistensen väldigt saftig och fin. Det gör även själva stekningen betydligt mycket smidigare. Jag kommer att fortsätta koka köttbullarna innan stekning även i fortsättningen. 

Bara till att öva en annan gång och den gången verkligen slösa med kryddorna!

Lycka till!
/Mamman i köket

onsdag 10 februari 2016

Kotletter i sås med sting


Bakgrund och tankar

Glömde att fota maten innan jag åt upp den, därav den tråkiga bilden av en matlåda...

Det här är ett recept som jag har fått av en kollega, tydligen ett recept som har spridits på arbetsplatsen genom åren. Jag har gjort det två gånger, den här gången med ett litet tillägg - stekt bacon och lite svartpeppar. Varför (förutom det uppenbara att det är gott)? Jo, utgångsdatumet började närma sig på några paket vi hade i kylen så de behövde ätas upp. Eftersom jag gillar sås så tillagar jag även färre kotletter än receptet säger och det gör ingenting om lite mer grädde slinker ner i såsen heller för att få mer av den goda varan.

Ingredienser

Fläskkotletter
Bacon
Creme fraiche
Grädde
Kinesisk soya
Sambal oelek
Svartpeppar

Så här gör du

  1. Klipp 2-3 paket bacon i bitar. Det lättaste är att göra det när den ligger kvar i förpackningen. Stek baconen tills den är krispig, men inte bränd. Lägg lite hushållspapper på en tallrik och lägg den stekta baconen på så att det överflödiga fettet kan rinna av.
  2. Blanda 5 dl creme fraiche, 2-3 dl grädde, 3/4 dl kinesisk soya, 2 tsk sambal oelek och lite svartpeppar.
  3. Smörj en ugnsform och lägg på 6 st råa fläskkotletter. De ska ligga utspridda, dvs inte överlappade.
  4. Strö den stekta baconen över kotletterna. Häll sedan såsen över kotletterna så att de blir helt täckta.
  5. Ställ in i nedre delen a ugnen på 175 grader i 1 timme och 15 minuter.
  6. Rör runt såsen när du tar ut ugnsformen. Servera med exempelvis kokt potatis och en god sallad.
Resultat

3-åringens respons efter första tuggan: "Verkligen gott!" Ja, vad ska jag säga mer. Fler ord om smaken är överflödiga. Jag frågade Pappan i köket om han gillade det bäst med eller utan bacon och han svarade att bacon aldrig är fel.

Den här maträtten är extremt enkel, även om tiden i ugnen är lång. Men, den är så värd sin väntan!

Lycka till!
/Mamman i köket

söndag 7 februari 2016

Bondsoppa med gröna bönor


Bakgrund och tankar

En soppa efter ett recept i ICA:s Buffétidning. När jag såg det tyckte jag att det såg enkelt och gott ut. Så jag rev helt sonika ur receptet och hängde det på kylskåpet så att jag skulle komma ihåg att laga det.

Jag gillar soppa, det är enkelt och speciellt såhär på vintern ger soppa en fin värme i magen. Den här vintern har det blivit mycket soppa hemma hos oss.

Ingredienser

Pasta
Sojabönor
Krossade tomater
Pesto
Gul lök
Vitlök
Fänkålsfrön
Olivolja
Vatten
Grönsaksbuljong
Sambal oelek
Salt

Så här gör du
  1. Hacka 1 gul lök, finhacka 2 vitlöksklyftor och stek i 2 msk olivolja tillsammans med 2 stycken fänkålsfrön. Stek i ca 5 minuter tills löken har mjuknat.
  2. Tillsätt 1 frp krossade tomater (ca 400 g), 1 liter vatten, 1 grönsaksbuljongtärning, 1/2 msk sambal oelek och 1 tsk salt. Koka upp.
  3. Tillsätt 100 g pasta. Jag använde gnocchi som det stod i receptet, men det går att använda valfri sort. Låt koka enligt anvisningarna för pastasorten, men minus 2 minuter. Pastan är då nästan klar.
  4. Rör ner 250 g frysta, tinade sojabönor och låt soppan koka i 2 minuter till. 
  5. Servera soppan med en klick pesto och ett gott bröd till.
Resultat

Jag tyckte det lät lite konstigt att ha pesto på soppan, men det blev faktiskt pricken över i! Utan peston var inte soppan lika god. Nästa gång kommer jag dock att använda åtminstone den dubbla mängden pasta, för det var alldeles för lite pasta i soppan tyckte jag. Det syns på bilden till och med att det inte är så mycket pasta.

Den här soppan var nog lite för stark för 3-åringen. Mitt tips när maten är för stark är att blanda ut den med turkisk yoghurt. Soppa går även bra att blanda ut med mjölk för att minska styrkan i smaken.

Lycka till!
/Mamman i köket

fredag 5 februari 2016

Kikärtsbiffar med smak av curry och vitlök


Bakgrund och tankar

Inspirationen, den kom faktiskt idag! För ett ögonblick kändes det riktigt bra! Jag scrollade i ICA Handla-appen efter ett recept med ingrediensen morötter, eftersom vi har mycket morötter som vi behöver bli av med. Rullandes förbi ser jag någonting med kikärtsbiffar. Jag söker upp det och hittar ett recept som inte verkar vara så komplicerat och som låter gott. Vi har ju dessutom färdiga kikärtor hemma! 

En titt i skåpet visar dock att vi bara har en förpackning. Enligt receptet skulle det bli 8 biffar på 2 förpackningar, men vi klarar oss nog på 4 tänkte jag och satte igång.

Ingredienser

Kikärtor (kokta)
Morötter
Vitlök
Majsstärkelse
Ägg
Rapsolja (att steka i)
Curry, salt, peppar

Så här gör du

  1. Skölj av i pkt kokta kikärtor.
  2. Skala och riv 1-2 morötter fint.
  3. Finhacka 2 vitlöksklyftor.
  4. Mixa kikärtorna till en massa.
  5. Tillsätt 1/2 msk majsstärkelse, 1 ägg och 1,5 tsk curry. Mixa ihop.
  6. Blanda ner morötter och vitlök i smeten.
  7. Krydda med salt och peppar.
  8. Forma biffar. Jag gjorde dem lite mindre, så det blev 7 stycken. Stek biffarna sakta på låg värme i rapsoljan.
  9. Servera med ris och en mango chutney-sås (turkisk yoghurt, mango chutney, salt, peppar), samt grönsaker. Vi hade rårivna morötter (när jag ändå rev några) samt ångkokt broccoli.
Resultat

Resultatet blev gott, även om jag bara kände smaken i typ första tuggan, för sen fick 0-åringen ett hysteriskt skrikanfall. När hon äntligen hade lugnat sig tog 3-åringen vid och började kasta riskorn. Suck, avigsidan av livet som småbarnsförälder. Men, maten blev i alla fall lyckad. Pappan i köket tyckte också om det.

3-åringen sa först att han tyckte om biffarna. Sen ändrade han sig. Insisterade på att han inte tycker om mjuka biffar. Vad nu det innebär. Jaja, han åt upp i alla fall.

Kommer att göra de här enkla biffarna fler gånger och kan tänka mig att blanda i lite olika ingredienser för att testa. Broccoli till exempel. Lite mer kryddor kommer jag nog också att satsa på.

Lycka till!
/Mamman i köket

onsdag 3 februari 2016

Limelaxpasta


Bakgrund och tankar

Första gången jag åt den här maträtten var när vi hälsade på hos min faster. Man får alltid god mat när man är där och vill man får man även med sig receptet hem. Det ville jag. Sedan dess har vi ätit limelaxpasta ett antal gånger. Vi äter det inte så jätteofta, därför är det också riktigt gott varje gång.

Receptet är ursprungligen från Arla. Jag har ändrat lite i det eftersom jag gillar mer sås och vi oftast inte har färsk lime hemma.

Ingredienser

Pasta
Laxfiléer
Creme fraiche
Hönsbuljongtärning
Flytande honung
Lime på flaska
Svartpeppar, salt

Så här gör du

  1. Koka pasta.
  2. Blanda 5 dl creme fraiche med 1 smulad hönsbuljongtärning, 2 msk flytande honung och limesaft. Jag mäter inte upp hur mycket limesaft jag tar i utan tar i flera gånger tills jag är nöjd med smaken.
  3. Låt såsen koka upp under omrörning.
  4. Under tiden skär du ca 400 g laxfiléer (skinn- och benfria) i bitar. Jag tycker det går enklare och snabbare om de fortfarande är frysta. Det räcker att ta fram dem en stund innan så att de bara hinner tina litegrann.
  5. Salta såsen litegrann och peppra. Rör runt och smaka av så att du är nöjd.
  6. Lägg i laxen och låt koka i några minuter tills laxen är klar.
  7. Servera med exempelvis ångkokt broccoli.
Resultat

Lyckat även den här gången. 3-åringen uttryckte sig: Mmm, gott!

Jag gillar att den här maträtten går så himla snabbt att göra, plus att jag inte behöver vara så himla förberedd med att ta fram mat från frysen för att tina. Jag slängde ihop det på ungefär en kvart, 20 minuter. All förberedelse med att plocka fram ingredienser ur skåp och fixa broccoli inräknad.

Lycka till!
/Mamman i köket

tisdag 2 februari 2016

Blomkålskaka


Bakgrund och tankar

När Buffétidningen kommer i brevlådan brukar jag kolla igenom den för att se om det finns några intressanta recept som jag vill spara i mina receptpärmar här hemma. Finns det något så river jag ut det. Den här blomkålskakan har jag lagat två gånger, andra gången (den på bilden) blev det en dubbel sats eftersom vår enda springform var i frysen med cheesecake i sig så jag fick använda en vanlig ugnsform istället. Receptet är något modifierat från originalet eftersom vi generellt sett inte har några färska kryddväxter hemma. Originalreceptet hittar ni här, men det har fått ett annat namn än det hade i tidningen. Det var ett tag sen jag lagade den här maträtten, så jag ska göra mitt bästa för att komma ihåg vad jag gjorde annorlunda mot originalreceptet.

Ingredienser

Blomkål
Rödlök
Rosmarin
Olivolja
Ägg
Bakpulver
Gurkmeja
Parmesan
Basilika
Sesamfrön
Olivolja, smält smör
Salt, svartpeppar

Så här gjorde jag

  1. Ansa och skär ca 900 g blomkål i mindre buketter. Koka blomkålen i lättsaltat vatten i ca 5 minuter och häll av vattnet.
  2. Skala två rödlökar. Finhacka den ena, jag gjorde det med hjälp av min stavmixers skärdel. Den andra skär du i tunna skivor så det blir lökringar. Första gången jag gjorde detta hade jag endast 1 lök på ett enkelt recept. Lökmängden har jag båda gångerna anpassat efter vad jag hade hemma, dvs jag har aldrig haft lika mycket som det står i originalreceptet, utan halva mängden.
  3. Fräs den hackade löken med 2 krm torkad rosmarin i ca 2 msk olivolja på svag värme i ungefär 10 min. Den ska inte få färg.
  4. Vispa ihop 14 ägg, 3 tsk bakpulver, 1 tsk malen gurkmeja, ca 100 g grovriven parmesan (jag hade nog mer har jag för mig), 2 tsk torkad basilika (har jag för mig), 2 tsk salt och drygt 2 krm svartpeppar.
  5. Blanda ner blomkålen och den frästa löken i äggblandningen.
  6. Klä en ugnsform med bakplåtspapper. Pensla sidorna med smält smör. Strö sesamfrön på kanterna så att de fastnar i smöret. Vi hade inte svarta sesamfrön hemma, enligt receptet skulle det vara svarta och vita sesamfrön. Jag använde endast vita sesamfrön och mätte inte, utan hällde på så att jag tyckte det såg bra ut.
  7. Häll i blomkålsblandningen i ugnsformen och sprid ut rödlöksringarna över blomkålskakan.
  8. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader. Enligt receptet skulle den stå i ugnen i ca 25 minuter. Eftersom jag gjorde en dubbel sats hade jag förmodligen blomkålskakan lite längre stund i ugnen, hur länge kommer jag inte ihåg. Håll koll på blomkålskakan efter att det har gått 25 minuter. När den har stelnat och är gyllenbrun så är den klar.
  9. Servera med en god sallad efter ca 20 minuter, eftersom blomkålskakan är godast ljummen.
Resultat

Jag tycker om den här blomkålskakan, den är väldigt smakrik. Någon gång när jag har en vän som är vegetarian på besök ska jag tillaga den här rätten. Den är dessutom rätt enkel att göra.

Första gången jag lagade blomkålskaka serverade jag den som tillbehör till ugnsbakad lax. Det tycker jag inte passade så bra. Anledningen, blomkålskakan är så smakrik i sig själv att den liksom tog över och det blev bara konstigt med laxen till enligt mig.

3-åringen äter den här maten, ibland. Nån gång säger han att det är gott, en annan att han inte vill ha. Kanske är det lite mer "vuxna smaker", inte vet jag. Både jag och Pappan i köket gillar det dock. Fast i längden tröttnar man lite. Nästa gång ska jag inte göra dubbel sats. Det blev väldigt mycket mat av det. Efter det här har jag köpt en springform till så att jag inte hamnar i samma dilemma igen, att jag inte har en tillräckligt liten form för att göra en enkel sats i.

Lycka till!
/Mamman i köket

Sumo Sushi

Ibland är det skönt att helt enkelt strunta i att leta inspiration för att laga mat och istället bara köpa mat från en restaurang. I en stad som Malmö finns det massor av olika typer av restauranger dit man kan bege sig för att äta god mat. På Gustav Adolfs Torg finns en sushirestaurang som startade 2014 som tredje restaurangen i en familjeägd restaurangkedja - Sumo Sushi.

Sumo Sushi satsar på att tillverka Malmös godaste sushi. Maten görs inte i förväg, utan efter beställning för att ge en fräsch och god smakupplevelse till restaurangens gäster. På Sumo Sushis hemsida kan man beställa exakt det man man vill ha. För mig som inte bor så centralt är det dessutom perfekt, för då kan jag även begära hemkörning. Vilket innebär att jag inte behöver göra mig omaket att köra in till stan, hitta parkering och allt sånt för att få avnjuta en god sushimåltid.


Hm, nu blev jag allt lite sugen på sushi. Kanske skulle föreslå det för Pappan i köket? Dagens måltid kanske, nu när inspirationen i köket för den här mamman tryter?

/Mamman i köket

tisdag 12 januari 2016

Fisksoppa med sting


Bakgrund och tankar

Idag var jag inte särskilt sugen på att laga mat överhuvudtaget. Jag hade inga idéer och frågade därför Pappan i köket. Han sa "fisk, det var länge sedan". Kollade in läget i frysen och hittade torskfiléer. Funderade kring olika grejer jag kunde göra med det. Var inne på att panera, men insåg att vi inte hade någon potatis, vilket jag i så fall gärna hade serverat till. Bestämde mig för att det får bli en soppa. Det är enkelt och kräver inte så mycket energi från mig.

Jag är ingen hejare på soppor, så jag kollade på ett par olika recept på fisksoppa och sen utgick jag från det och vad vi hade hemma som vi behövde göra slut på, därav de lite ojämna måtten. Det är ju inte så himla knussligt med det där, lite mer eller mindre av det ena eller andra brukar inte förstöra slutresultatet ändå. Det viktiga är att smaka av maten under tiden man lagar den tycker jag. 

Ingredienser

Vatten
Fiskbuljong
Gul lök
Morötter
Färsk spenat
Grädde
Torsk
Senap
Citron på flaska
Herbamare örtsalt, vitpeppar, svartpeppar, cayennepeppar

Så här gjorde jag
  1. Sätt igång 1 liter vatten i en stor kastrull.
  2. Hacka 1 gul lök och skiva 2 morötter tunt. Jag använde matberedaren, då gick det hela snabbt och smidigt.
  3. Lägg i löken och morötterna i vattnet som håller på att koka upp, smula även ner två tärningar fiskbuljong. Låt det koka tills morötterna är mjuka.
  4. Häll i ca 4 dl grädde.
  5. Mixa soppan med en stavmixer tills den är slät.
  6. Hacka ca 150 g färsk spenat. Jag använde matberedaren även här. Häll ner spenaten i soppan.
  7. Skär ca 550 g torskfilé i mindre bitar. Fisken behöver inte vara tinad, det är lättare att dela den i bitar om den fortfarande är lite fryst.
  8. Krydda efter smak och tycke med Herbamare örtsalt, vitpeppar, svartpeppar och cayennepeppar. Droppa i lite citron, samt lite senap. Smaka av så att du själv gillar smakkombinationen och styrkan på soppan.
  9. Häll i torskbitarna några minuter innan det är dags att äta. Låt koka tills fisken är klar. Det krävs inte så många minuter. Servera med något mjukt bröd som du tycker om och kanske med en smakrik ost på.
Resultat

Jag som inte är någon soppexpert tyckte att det blev lyckat. Smaken var god och det var lite sting i den av cayennepepparen och senapen. Det fanns också ganska rikligt med fiskbitar, vilket jag gillar. Både Pappan i köket och 3-åringen åt med god aptit. Pappan i köket gissade ingredienser, vilket han är rätt bra på. Alltid ett roligt inslag efter att man har lagat en ny rätt!

En annan gång hade jag nog haft i fler morötter. Vill man kan man ju även ha i ändå mer fisk. Soppa är en sån bra rätt där man kan slänga i lite vad som helst faktiskt. Det gillar jag.

PS. Glömde fota själva tallriken där även fiskbitarna syntes. Bilden är av den soppan som blev över och som har hällts ner i en burk. Inte så snyggt, men man kan typ se resultatet i alla fall.

Lycka till!
/Mamman i köket

onsdag 6 januari 2016

Använd hela osten

När vi köper en ost brukar vi alltid skära rent den, även på undersidan så att parafinet försvinner.


På det sättet kan man använda hela osten. För när det bara är en torr och tråkig sula kvar som är svår att skära och inte särskilt god att ha på mackan kan man riva den.


Det blir faktiskt mer än vad man tror av en liten sula.


Det kan räcka till en hel pizza, eller en gratäng. Eller varför inte till tacos. Man kan frysa in den också och spara till ett senare tillfälle.


Det är klimatsmart att använda hela osten och dessutom ekonomiskt. Det känns bra i magen också att inte slänga bort maten i onödan.