tisdag 24 november 2015

Fyllda frukostsnittar med spenat och fetaost


Bakgrund och tankar

I lördags fick Pappan i köket ett morgonryck. Han tycker ofta att frukost är en ganska tråkig måltid (medan det är min favorit), så han beslöt sig för att göra något åt det. Han ville baka ett bröd som var lite som en varm macka, fast nybakat kan man väl säga. Han letade upp ett grundrecept på pizzadeg och bytte ut mjölet så det blev en grövre deg. Sen lät han fantasin göra resten. Jag måste säga att jag tycker det är modigt! När det kommer till bakning vågar jag inte experimentera såsom när jag lagar mat, men det vågar Pappan i köket!

Ingredienser

Deg
Vetemjöl
Grahamsmjöl
Rågsikt
Dinkelmjöl
Salt
Bakpulver
Olivolja
Vatten

Fyllning
Fryst spenat
Fetaost
Parmesanost
Soltorkade tomater
Flingsalt, oregano

Så här gjorde han
  1. Blanda 4 dl mjöl (1 dl av varje sort) med 1 tsk salt och 2,5 tsk bakpulver.
  2. Blanda ner 2,5 msk olivolja och 1,5 dl vatten med de torra ingredienserna så att det blir en deg.
  3. Kavla ut degen till en rektangel, ca 3-5 mm tjock.
  4. Tina ca 200 g fryst spenat och krama ur den vätska som går att få ur. Bred ut spenaten på halva degen, lämna ca 1 cm av kanterna fria från fyllning.
    1. Smula 1 pkt fetaost över spenaten.
    2. Krydda med oregano och flingsalt.
    3. Riv parmesanost över fyllningen.
    4. Fördela 2 hackade, soltorkade tomater över fyllningen.
    5. Vik den tomma rektangelhalvan över den med fyllning och knip ihop kanterna så att det blir som en inbakad pizza.
    6. Grädda i ugnen på 225 grader i 12-15 minuter.
    7. Låt brödet svalna något och skär det sedan i snittar eller trekanter.
    Resultat

    Pappan i köket var inte helt nöjd. Nästa gång kommer han att använda rikligt med ost i fyllningen för att få mer känsla av varm macka. Sen hade han velat ha mer salt i också. Annars tyckte han att det blev gott.

    Jag tycker att det var tillräckligt med salt, men mer ost skadar ju aldrig. Jag gillar ost. Annars är min reaktion att jag tyckte om det och att det var mättande. Jag gillade kombinationen av det som var i fyllningen. Det passade liksom. Sen saknade jag något fräscht vid sidan av, typ en god sallad eller nåt. Men då hade det kanske förtagit lite av frukostkänslan förstås. Jag tycker att detta även funkar utanför frukostbordet och då hade en härlig sallad varit given.

    Vi diskuterade huruvida pesto kanske hade varit gott att ha i nåt sånt här och kom båda överens om att det hade varit det.

    Treåringen är ofta ganska fåordig i sin bedömning. Så också denna gången. Han tyckte helt enkelt att det var gott, vilket inte är fy skam!

    Lycka till!
    Pappan och Mamman i köket

    fredag 20 november 2015

    Pastasås med Salsiccia Al Limone


    Bakgrund och tankar

    0-åringen är sjuk med lite feber och mycket snor, så det har varit en gnällfylld dag. Som tur är har 3-åringen spenderat sin dag med farmor, vilket han älskar. Jag har också tvättat och dammsugit. Helt plötsligt var det eftermiddag och mat behövde ställas på bordet. Under gårdagens handling var jag klimatsmart och köpte korven Salsiccia Al Limone med kort datum, så jag visste att jag var tvungen att använda den. Därför blev det en riktigt snabb matlagning idag.

    Ingredienser

    Pasta
    Salsiccia Al Limone
    Champinjoner
    Gul lök
    Vitlök
    Pesto
    Vispgrädde
    Parmesanost
    Salt, svartpeppar

    Så här gör du
    1. Koka pasta. Jag brukar koka upp lite vatten i en större kastrull och samtidigt koka en full kanna i vattenkokaren som jag sedan häller i kastrullen när vattnet har börjat koka. Det går mycket fortare än att koka upp allt vatten på spisen.
    2. Under tiden skär du 1 gul lök och hackar några vitlöksklyftor grovt. Fräs i smör i en stekpanna.
    3. Skär upp korven i skivor och lägg i stekpannan med löken.
    4. Skär en ask champinjoner i valfri form. Jag valde halvor idag. Stek i pannan med det andra.
    5. Häll på grädde. Jag hade en öppnad förpackning som kan ha innehållit ungefär 2 dl.
    6. Häll i en rågad matsked med pesto. Smaka av så att du får den smak du vill ha.
    7. Ha på lite salt och peppar. Smaka av. Jag tyckte inte det behövdes så mycket kryddor.
    8. Låt puttra tills pastan är klar och du har hällt av pastavattnet.
    9. Blanda såsen med pastan och servera med lite riven parmesanost ovanpå.
    Resultat

    Jag tyckte som vanligt att det blev gott. Jag gillar sån här pastasås och man kan ha i vad som helst som man känner för egentligen, ha någon annan sorts korv eller bacon, göra den vegetarisk. Allt efter tycke och smak, samt tillgång i skafferiet. Det går grymt snabbt att tillaga också, vilket aldrig är en nackdel.

    Jag har tidigare lagt upp en annan, vegetarisk variant, på denna pastasås. Se pasta med pestosås.

    Lycka till!
    /Mamman i köket

    torsdag 19 november 2015

    Kärna ur ett granatäpple

    ICA Kvantum där vi handlar har ett bra erbjudande den här veckan. Man kan köpa 3 för 20 kronor och välja mellan påsar med morötter, gurkor och granatäpplen. Toppen tyckte jag och tog en av varje. Därför blev det granatäpple till mellanmålet för 3-åringen.

    Jag köper inte granatäpple så ofta, men minns att det var ett himla pilligt arbete innan jag fick ur det goda och kunde äta. Har också sett nån instruktionsfilm på hur de enkelt ska kärnas ur/delas, men kom såklart inte ihåg hur man gjorde. Google it, tänkte jag! Se filmen:



    Oj, det var verkligen busenkelt! Bara att banka på tills man ser att alla kärnor är ute. Vi har ingen träslev, men det funkade lika bra med en i plast. Får nog köpa granatäpple lite oftare nuförtiden, för 3-åringen tyckte det var riktigt gott! Han ville äta granatäppelkärnorna som de var, så han fick dem i en liten skål. Det blev nog för lite i taget att äta dem en och en. Hälla i sig dem var en bättre idé tyckte han. Surt godis kallar vi det nu.

    Strävan efter att minska matsvinnet

    Jag gillar ju inte att slänga bort mat. Inte alls. Därför gör jag vad jag kan för att rester ska ätas upp eller bli en ny maträtt, samt använder metoden lukta/smaka innan jag kastar någon mat. Jag är också en sån som äter upp det jag har tagit på tallriken, som mina föräldrar så fint har inpräntat i mig. Därför tyckte jag det var en intressant notis om matsvinn i senaste Buffé-tidningen.

    Så klart var jag tvungen att göra testet Matsvinnskollen på Livsmedelsverkets hemsida som de skrev om. Resultatet: "Du har bra koll på läget". Det känns ju bra att få det svaret! Sen fick jag ytterligare några tips på hur jag kan minska mitt matsvinn. Många bra tips på hur man kan minska sitt matsvinn finns också på Livsmedelsverkets hemsida. Där fanns några saker jag kunde bli lite bättre på.

    I notisen stod det även om Rude Food som arbetar tillsammans med andra mataktörer i närområdet för att minska matsvinnet i Malmö. De är vad man skulle kunna kalla ett återvinningskök. Maten återvinns genom att matsvinnet används för att laga god mat. Rude Food gör luncher, lördagsbruncher och har catering. Det går även att vara volontär och hjälpa till med det arbete de gör. Rude Food har inget vinstintresse i sitt matsvinnsengagemang, utan eventuell vinst går tillbaka till Rude Foods arbete. Blir det något överskott skänks det till välgörande ändamål.

    Jag tycker Rude Foods arbete är riktigt coolt! Att minska matsvinnet på den nivån känns nytänkande och helt rätt. Det är sjukt att så mycket tjänlig mat kastas när det finns så många som går utan (enligt Livsmedelsverket slängs varje år 28 kg fullt ätbar mat per person och 26 kg ätbar mat och dryck hälls ut i slasken). Det är också bra att Rude Food gör folk uppmärksamma på att det faktiskt går att göra något med den mat man annars ratar. Jag är riktigt sugen på att testa deras lördagsbrunch!

    Notera att Rude Food för tillfället inte serverar lunch och brunch, eftersom de donerar maten som stöd för Kontrapunkts arbete med människor på flykt. Men, det verkar fortfarande gå att anlita dem för catering. För kontaktuppgifter till Rude Food klicka här!

    /Mamman i köket

    onsdag 18 november 2015

    Köttfärslimpa med smak av citron


    Bakgrund och tankar

    I förmiddags tog jag fram köttfärs ur frysen. Hade egentligen tänkt tillaga ugnsbakad lax med kokt potatis och citronsås, men det var nästan exakt vad 3-åringen skulle äta på dagis idag, så Mamman fick tänka om. Sen kom Buffé-tidningen med posten. Kollade som vanligt igenom den och rev ut eventuella recept av intresse. Där fanns receptet köttfärslimpa och ljummen risonisallad som såg lite spännande ut. När 3-åringen var hemma från dagis fick han välja: köttfärssås och spaghetti eller köttfärslimpa med kokt potatis. Han valde köttfärslimpa.

    Köttfärsen som jag tog ut ur frysen var på nästan 1 kg, så jag fick tänka dubbelt när jag tillagade köttfärslimpan. Sen hade jag inte de färska ingredienserna, så jag använde lite annat och höftade med mängden för att försöka få en balanserad smak.

    Ingredienser

    Nötfärs
    Mjölk
    Havregryn
    Citron på flaska
    Oregano, salt, svartpeppar

    Så här gör du

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Blanda 3 dl mjölk, 2 dl havregryn, 1/2 msk citron på flaska, 1/4 dl torkad oregano, 2 tsk salt och 1 tsk svartpeppar. Låt svälla i 10 min. Jag passade på att skala potatis under tiden, så mitt fick nog svälla lite längre än 10 min.
    3. Blanda snabbt ihop ca 1 kg nötfärs med blandningen.
    4. Dela köttfärsblandningen på två och lägg i smorda brödformar.
    5. Ställ formarna i mitten av ugnen i 30 minuter. Mina köttfärslimpor var dock längre tid i ugnen eftersom jag bytte blöja när timern ringde, samt Pappan i köket ännu inte hade kommit hem från jobbet. Jag serverade köttfärslimpan med kokt potatis, brunsås och en sallad.
    Resultat


    Pappan i köket kläcker ur sig att han ju inte är särskilt förtjust i köttfärslimpa överlag (What?! Det har du inte sagt någonting om under de 10 år som vi har varit tillsammans?!), men att den här köttfärslimpan ändå låg i toppskiktet av de han har smakat. Ok, det var ju ändå ett bra betyg. Treåringen sa att det var gott och åt upp hela sin portion utan knot.

    Jag tycker faktiskt att det var en intressant smak på köttfärslimpan. Lite ovanlig, men fräsch. Tillägnar det till citronen. Den blev lite låg dock. En annan gång hade jag nog tagit all köttfärs i en form och haft den i ugnen under längre tid. Sen gillade jag att ha den i en brödform. Det blev så enkelt på nåt sätt. Jag bara la ner köttfärsen och tryckte ut den försiktigt, sen var det klart.

    Men jag måste säga, den är hästlängder från min mammas köttfärslimpa. Hon har kaffe och ströbröd i sin, samt rikligt med persilja. Sen är hon dessutom en hejare på det där med brunsås, vilket inte ska förringas i sammanhanget. Mmm, jag tror att jag saglade lite nu...

    Lycka till!
    /Mamman i köket

    tisdag 17 november 2015

    Tonfisklåda

    Bakgrund och tankar

    När jag var liten brukade min pappa göra en skinklåda som jag tyckte var jättegod. En av mina favoriträtter bland de min pappa lagade. Jag har inte tänkt på det förut, men min tonfisklåda (som jag tidigare bara har kallat för tonfiskgratäng) är nog inspirerad av min pappas skinklåda från min barndom. Jag har tyckt att det är helt eget hopkok, men det är det nog inte. Det är nog en rätt som urpsrungligen är inspirerad av min pappas matlagning, även om jag själv inte har varit medveten om det.

    Det är en busenkel maträtt att laga som inte kräver särskilt mycket förberedelsetid, speciellt inte om man använder en matberedare, men den kräver dock mer tid i ugnen.

    Man får anpassa mängden ingredienser till storleken på den ugnsfasta formen. Jag använde en liten form idag.

    Ingredienser

    Tonfisk
    Potatis
    Gul lök
    Vispgrädde
    Riven ost
    Salt, svartpeppar

    Så här gör du

    1. Skala 4 potatisar och 1 gul lök och skiva tunt med matberedaren. Jag brukar i vanliga fall varva att skiva potatis och lök för att det ska blanda sig direkt i matberedaren. Idag hade jag dock färdigskivad lök kvar från när vi åt hamburgare häromdagen, så jag fick varva med löken för sig.
    2. Öppna 1 burk tonfisk och häll av vattnet/oljan.
    3. Varva potatis, lök och tonfisk (finfördela tonfisken med gaffel). Krydda med salt och svartpeppar efter varje potatislager. För mig brukar det bli tre lager potatis/lök och 2 lager tonfisk.
    4. Häll över grädde så att det rinner ner över hela tonfisklådan tills grädden är ca 1,5-2 cm från toppen av tonfisklådan. 
    5. Toppa tonfisklådan med riven ost. Mängden och sorts ost enligt smak och tycke.
    6. Ställ in i ugnen i minst 1 timme på 200 grader. Om tonfisklådan börjar få för mycket färg kan man sänka gradantalet eller stänga av ugnen och låta den stå kvar i ugnen på eftervärme tiden ut. Den brukar behöva minst 1 timme i ugnen för att potatisen ska bli bra. Servera med valfri sallad. Idag blev det rivna morötter för oss. Jag passade på när jag ändå hade matberedaren framme.
    Resultat

    Pappan i köket tycker denna maträtt är lite tråkig. Jag har väl gjort den så många gånger att han har tröttnat. Jag gillar den varje gång och skulle kunna äta den oftare om inte Pappan i köket hade klagat. Dessutom gillar jag att den är så lättgjord. Treåringen tyckte det var gott och åt med god aptit.

    En sån här låda kan man göra så himla mycket med, förändra efter vad man har hemma eller tycker om. Den behöver inte vara likadan varje gång. Man kan byta ut tonfisken mot skinka eller nåt annat, ha i andra rotfrukter eller grönsaker, andra kryddor, lite vitlök kanske. Det är bara fantasin som sätter gränserna.

    Lycka till!
    /Mamman i köket

    söndag 15 november 2015

    Hemmagjorda hamburgare och pommes frites i ugn


    Bakgrund och tankar

    Igår gjorde Pappan i köket riktigt goda hamburgare och pommes frites i ugn. Allt var hemmagjort, vilket gör det hela extra gott. Svärmor hade till och med bakat hamburgerbröden vid ett tidigare tillfälle. Jag vill därför dela med mig av dessa goda grejer och tipsa om vad man kan göra till hamburgarna, samt hur man kan göra egna pommes frites.

    Så här gjorde de



    Hamburgare

    Ingredienser
    Nötfärs
    Svartpeppar, salt, Lawry's Kryddsalt
    1. Dela försiktigt på nötfärsen och krydda med svartpeppar, lite salt och Lawry's Kryddsalt.
    2. Dela upp köttfärsen i lagom stora delar per hamburgare. Rulla lätt till bollar utan att förstöra köttfärsens fibrer. Anledningen till att man inte ska ha sönder köttfärsens fibrer är för att hamburgarna ska bli saftiga och inte sega.
    3. Lägg bollarna i en stekpanna på medelhög värme och platta försiktigt ut dem till burgare.
    4. Stek på båda sidor tills de är klara enligt din smak. Är de lite röda i mitten blir de saftigare.

    Pommes frites

    Ingredienser
    Potatis
    Vetemjöl
    Olja
    Flingsalt
    1. Skrubba eller skala potatisarna. Pappan i köket valde att skrubba potatisarna och behålla skalet på.
    2. Skär potatisen till pommes frites-stavar.
    3. Lägg potatisen i en ugnsform med bakplåtspapper.
    4. Strö över lite vetemjöl och häll på olja. Krydda med lite flingsalt. Blanda runt.
    5. Ställ in potatisen i ugnen, 200 grader i 50 minuter. Vänd potatisen ett par gånger.
    Servera maten när potatisen är färdig. Jag gillar att krydda mina pommes frites rikligt med pommes frites-krydda.

    Tips: För att kunna äta hamburgaren med händerna utan att spilla för mycket brukar vi stoppa in den i ett kaffefilter.

    Resultat

    Maten blev riktigt god! Hemmagjort är definitivt godast!

    Pommes frites i ugn smakar ungefär som vanlig potatis i ugn. Jag kan tänka mig att man kunde ha blandat runt potatisen i lite mer mjöl och sen olja i en bunke först, så hade det blivit lite annorlunda. Men, för den perfekta pommes frites-upplevelsen ska man nog ändå fritera dem.

    Det roliga med hamburgare är att man kan ha på precis vad man känner för och skapa en unik smakupplevelse varje gång. Igår gjorde jag min hamburgare med den hemgjorda dressingen, ketchup, lök, isbergssallad, smörgåsgurka och ost. Jag hade även på lite sweet chili - mycket lyckat! Måste också säga att ett hembakt hamburgerbröd är så mycket godare än ett färdigköpt bröd.

    Mitt råd är att du tar dig tid att prova på helt hemmagjorda hamburgare. Det är verkligen värt det och smakupplevelsen är härlig. Många av sakerna går ju att förbereda innan så att allt inte behöver göras i samband med själva måltiden.

    Lycka till!
    /Pappan och mamman i köket

    torsdag 12 november 2015

    Häll inte av fettet i diskhon

    Att hälla fett efter matlagning rakt ner i diskhon, som sedan rinner ner i avloppet, är inte så bra. Fettet hårdnar och bildar avlagringar i rören som tillslut gör att det blir stopp.

    Av den anledningen brukar vi ha en burk under diskbänken här hemma där vi häller av till exempel fettet från när vi steker bacon med mera. Ibland har vi en glasburk och ibland en i plast. När den är full slänger vi bara burken. Har fettet hårdnat går det ju att tömma burken i matsoporna. Innan vi sen diskar av stekjärnet brukar vi också torka av det med hushållspapper. Kvar blir en betydligt mindre mängd fett som ska passera i vårt avlopp i köket.

    Den där burken är inte så fräsch, men med denna metod hoppas vi att det ska dröja lite längre tid tills vi behöver rensa våra avlopp i köket från fettavlagringar igen.

    /Mamman i köket

    onsdag 11 november 2015

    Kycklinggryta med mango chutney


    Bakgrund och tankar

    Bestämde mig imorse för att göra nån typ av kycklinggryta idag, men hade egentligen inte några direkta planer på hur detta skulle gå till. Slutresultatet är egentligen mer av en slump, genom att jag smakade mig igenom ett misslyckande och försökte rädda det hela. Helt eget hopkok med andra ord. Därmed har jag inte så bra koll på exakta mått och där mått är angivna gäller vanliga skedmått, det vill säga med bestick.

    Ingredienser

    Kycklingfilé
    Bacon
    Gul lök
    Vitlök
    Hönsbuljongtärning
    Vispgrädde
    Finkrossade tomater
    Creme fraiche
    Sambal oelek
    Ketchup
    Mango chutney
    Grön paprika
    Svartpeppar, oregano

    Ungefär såhär gör du

    1. Skölj och skär 4 kycklingfiléer i större bitar. Bryn kycklingen i rikligt med smör.
    2. Hacka 1 gul lök grovt och lägg i bland kycklingen som bryner, samt pressa ner 2-3 klyftor vitlök i grytan. Smula ner en hönsbuljongtärning.
    3. Låt blandningen puttra medan du börjar steka 2 paket klippt bacon, skär 1-2 gröna paprikor till valfri form och fixar med tillbehör (ex sätta igång ris). Jag brukar klippa bacon när det fortfarande är kvar i sitt paket, det är lättare och mindre kladdigt.
    4. När din bacon är färdigstekt (knaprig, men inte bränd), lägger du den på hushållspapper på en tallrik så att det överflödiga fettet får rinna av en stund.
    5. Häll i några deciliter grädde och 1 burk finkrossade tomater. Det var med tomaterna det började gå fel för mig. Smaken var inte helt god efter det. Något behövde göras.
    6. Häll i en tsk sambal oelek. Nix, fortfarande inte gott...
    7. Häll i lite ketchup för sötman. Nix, inte bra än...
    8. Häll i 2-3 msk mango chutney. Inte helt ok, men lite bättre.
    9. Häll i stekt bacon.
    10. Krydda med svartpeppar och oregano.
    11. Ha i några deciliter creme fraiche (jag hade 5 dl som var öppnad och lite använd till tacos).
    12. Häll i den skivade paprikan när riset börjar bli klart (ca 5-10 min innan). Vid det här laget har grytan puttrat ett tag och smakerna har börjat sätta sig. Nu är det hela mer ok.
    13. Låt grytan puttra tills riset är klart och servera tillsammans med en god sallad.
    Resultat

    Hör och häpna! Det blev faktiskt ett lyckat resultat! När allt hade fått puttra en stund till var grytan mer än ok. Frågade maken flera gånger - han gillade den (men tröttnade nog på att jag frågade flera gånger). 3-åringen tog 3 portioner och ville ha ändå mer (men jag sa nej, för jag var rädd att han skulle äta för mycket och få ont i magen). Jag var skeptisk efter mina många provsmakningar, men även jag tyckte att det blev väldigt gott.

    En viktig sak med kycklinggrytor enligt mig, eller egentligen gäller det väl alla grytor, är att de ska få ta tid på sig och puttra. Ju längre tid grytan puttrar desto mörare och godare blir köttet. Därför behöver man inte skynda sig att sätta igång ris eller potatis eller vad man nu serverar till. Förbered annat först och låt köttet ta sin lilla tid.

    Idag bevisade jag än en gång för mig själv hur viktigt det är att smaka av under tiden som man lagar mat. Och förstås att låta fantasin hjälpa till med att korrigera mindre god mat för att ge den en chans att bli härlig för smaklökarna.


    Lycka till!
    /Mamman i köket

    Hur jag kokar ris nuförtiden

    De flesta har väl hört talas om att ris är en växt som lätt tar upp arsenik. Om inte så kan du läsa mer på Livsmedelsverkets hemsida.

    För att försöka minska lite på arsenikhalten i riset vi äter här hemma brukar jag skölja riset noga i en finmaskig sil innan det kokas, samt koka det med alldeles för mycket vatten så att jag inte kokar in allt vattnet i riset, utan häller av vatten genom en sil, såsom man gör med pasta. Exempelvis 3 dl ris till ca 1 liter vatten (förr hade jag kokat 3 dl ris med 6 dl vatten och låtit allt vatten koka in i riset).

    Koka riset i drygt 20 minuter. Idag kokade jag riset i 23 minuter efter att vattnet hade börjat koka. Det tyckte jag blev bra. Sist kokade jag långkornigt ris i exakt 20 minuter. Då tyckte jag att det blev en antydan till hård kärna i mitten av riskornen.

    /Mamman i köket

    tisdag 10 november 2015

    Tacopaj med sweet chili



    Bakgrund och tankar

    I helgen åt vi tacos. Det blev både köttfärs och hackad lök över. Vi brukar alltid lägga ihop det i en burk och "återbruka" det i en annan maträtt. Idag bestämde jag mig därför för att göra en tacopaj. Jag har ju tidigare lagt ut ett recept på tacopaj som var lite mer avancerat (taco- och fetaostpaj med rostade körsbärstomater). Idag kände jag inte för det, utan för något lite enklare. Hade inget recept som jag utgick ifrån direkt, utan kollade upp lite olika pajrecept och improviserade. Jag hade inte vetemjöl så att det räckte, så jag fick använda två mjölsorter.

    Ingredienser

    Pajdeg
    Vetemjöl
    Grahamsmjöl
    Smör
    Vatten
    Salt

    Äggstanning
    Mjölk
    Ägg
    Riven ost
    Salt, peppar, spiskummin

    Fyllning
    Tacoköttfärs
    Hackad gul lök
    Sweet chili

    Så här gjorde jag

    1. Pajdeg: Häll i 3 dl mjöl (jag hade 2,5 dl vetemjöl och 0,5 dl grahamsmjöl), 100 g smör (som jag snabbt skar i kuber), 2,5 msk vatten och nästan 1 krm salt i en matberedare. Saltet kan man skippa om man vill. Många pajdegsrecept innehåller inget salt. Kör degen tills den blir som en enda, len klump. Tryck ut degen i en pajform så att den kommer upp på kanterna. Nagga botten med en gaffel. Ställ pajdegen i kylen i ca 30 minuter. Förgrädda i 10 min på 225 grader. Under tiden pajdegen är i kylen och ugnen kan annat förberedas.
    2. Äggstanning: Vispa samman 2 dl mjölk, 2 ägg, riven ost och kryddor efter smak och behag.
    3. Fyllning: Ta den överblivna tacoköttfärsen och den hackade löken och lägg i en bunke. Eftersom köttfärsen har stelnat till en stor klump i kylen tog jag en gaffel och finfördelade klumpen. Sen hällde jag i sweet chili efter behag och blandade runt. Smakade av emellanåt tills jag tyckte att sweet chilismaken kom fram i lagom dos.
    4. När pajskalet är förgräddat häller du i fyllningen och sedan äggstanningen.
    5. Grädda i ugnen på 225 grader i ca 15-20 min, tills pajen får en fin gyllengul yta. Servera med valfri sallad som du gillar.
    Resultat

    Det här blev lyckat! Gott betyg från hela familjen. 3-åringen tyckte visserligen att det var lite starkt, men ändå gott. Jag var lite orolig över att jag valde mjölk framför grädde till äggstanningen, samt att jag kanske hade lite för lite äggstanning. Det var verkligen inget att oroa sig för. Summa summarum, lyckat improviserande.

    Inspirationen med sweet chili kommer egentligen från att jag gillar att värma nachos med lite tacoköttfärs, sweet chili och ost. Sweet chili brukar även vara gott att ha i sina vanliga tacos. Det slog inte heller fel denna gång.

    Lycka till!
    /Mamman i köket

    Scones

    Bakgrund och tankar

    Ibland vill jag lyxa till det lite till frukosten på helgen och då är scones ett enkelt, snabbt och gott alternativ. Vid sådana tillfällen åker alltid Rutiga Kokboken fram. I söndags ville jag uppmärksamma fars dag till frukosten eftersom vi skulle iväg på 7-årskalas senare på dagen. Jag gör alltid en halv sats eftersom scones inte är så goda att äta om de har legat lite. En halv sats blir 2 kakor som bryts i 4 delar vardera. Det är lagom för 2 vuxna och en 3-åring. Det blir till och med lite över.

    Ingredienser

    Vetemjöl
    Bakpulver
    Smör
    Fil
    Salt

    Så här gjorde jag

    1. Blanda 4 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver och 1/4 tsk salt.
    2. Finfördela 50 g smör med de torra ingredienserna, använd fingertopparna tills det inte finns några smörklumpar kvar och smöret är helt fördelat i mjölblandningen. Jag brukar snabbt skära smörkuber av smöret för att det ska gå lite fortare att finfördela.
    3. Häll i 2 dl fil och blanda ihop degen snabbt. Man ska inte blanda för mycket eller för länge här.
    4. Dela degen i 2 delar och tryck ut i runda kakor på en plåt med bakplåtspapper. Skåra varje kaka djupt i 4 delar och nagga dem med en gaffel.
    5. Grädda i mitten av ugnen på 250 grader i 12 minuter. Servera när de har svalnat något med smör, ost och din favoritmarmelad, samt valfri morgondryck.
    Resultat

    Det blev goda scones, som vanligt, och de uppskattades av både Pappan i köket och 3-åringen. Det är svårt att helt misslyckas med scones.

    Vill man går det ju även att använda andra mjölsorter än vetemjöl för att få grövre scones med lite annan smak. Det går även att använda mjölk istället för fil.

    Lycka till!
    /Mamman i köket