tisdag 10 november 2015

Scones

Bakgrund och tankar

Ibland vill jag lyxa till det lite till frukosten på helgen och då är scones ett enkelt, snabbt och gott alternativ. Vid sådana tillfällen åker alltid Rutiga Kokboken fram. I söndags ville jag uppmärksamma fars dag till frukosten eftersom vi skulle iväg på 7-årskalas senare på dagen. Jag gör alltid en halv sats eftersom scones inte är så goda att äta om de har legat lite. En halv sats blir 2 kakor som bryts i 4 delar vardera. Det är lagom för 2 vuxna och en 3-åring. Det blir till och med lite över.

Ingredienser

Vetemjöl
Bakpulver
Smör
Fil
Salt

Så här gjorde jag

  1. Blanda 4 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver och 1/4 tsk salt.
  2. Finfördela 50 g smör med de torra ingredienserna, använd fingertopparna tills det inte finns några smörklumpar kvar och smöret är helt fördelat i mjölblandningen. Jag brukar snabbt skära smörkuber av smöret för att det ska gå lite fortare att finfördela.
  3. Häll i 2 dl fil och blanda ihop degen snabbt. Man ska inte blanda för mycket eller för länge här.
  4. Dela degen i 2 delar och tryck ut i runda kakor på en plåt med bakplåtspapper. Skåra varje kaka djupt i 4 delar och nagga dem med en gaffel.
  5. Grädda i mitten av ugnen på 250 grader i 12 minuter. Servera när de har svalnat något med smör, ost och din favoritmarmelad, samt valfri morgondryck.
Resultat

Det blev goda scones, som vanligt, och de uppskattades av både Pappan i köket och 3-åringen. Det är svårt att helt misslyckas med scones.

Vill man går det ju även att använda andra mjölsorter än vetemjöl för att få grövre scones med lite annan smak. Det går även att använda mjölk istället för fil.

Lycka till!
/Mamman i köket

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar! Skriv även om du har testat rätten, vad du tyckte och om du testade nån ny variant. Tack för ditt deltagande på den här bloggen!